JUS standardizacija

STANDARDIZACIJA e 21

II ala aa a aaa aa aaa eee =—]—e<<<——=—==—

4 Sirovina

4.1 Za proizvodnju kašastog soka od krušaka upotrebljavaju se sveži, dobro sazreli, potpuno zdravi i oprani plodovi krušaka.

42 Dozvoljava se upotreba brzo duboko smrznutog soka krušaka i brzo duboko smrznute kaše od

krušaka, ili pulpe u limenoj ambalaži, konzervisane sterilizacijom — toplotom, kao sirovine za proizvodnju kašastog soka od krušaka. 5 Ambalaža | 5.1 Kašasti sok od krušaka pakuje se u hermetički zatvorenu bezprekopnu ambalažu od stakla ili lima. 52 Limena ambalaža može biti izrađena od belog lima ili aluminijumskog lima, lakiranog kiselinsko i sumporno otpornim lakom. OOU · : | 5.3 Kašasti sok od krušaka pakuje se u limene kutije sadržine: 250, 500, 1 000, 2 000 i 5 000 cm, odnosno -| u staklene boce sadržine: 100, 200, 500 i 1000 cm. i | 6 Smeštanje i čuvanje Proizvod se smešta i čuva u čistoj, suvoj, promajnoj prostoriji, zamračenoj i zaštićenoj Od neposrednog dejstva sunčanih zrakova. . 7 Rok garancije Ako se proizvod čuva na način predviđen u tač. 6 ovog standarda, proizvođač garantuje za njegovu trajnost 12 meseci od dana proizvodnje. 8 Proveravanje kvaliteta

Proveravanje kvaliteta vrši se prema opštim propisima JUS E.H2.005 tač. 6.

Označavanje

91 Na svakom originalnom pakovanju moraju biti naznačeni sledeći podaci: — naziv proizvoda i vrsta voća iz koga je proizveden, — naziv i mesto proizvođača, | — sadržina dodatog šećernog sirupa i askorbinske kiseline, — neto sadržaj u kp ili litrima, — datum proizvodnje, — kratko uputstvo za upotrebu.

92 Ukoliko je kao sirovina poslužio polufabrikat od krušaka u smislu čl. 4.2 ovog standarda, onda to mora biti posebno deklarisano. -

Proizvodi namenjeni izvozu moraju da nose na originalnom pakovanju oznaku »Yugoslavia«

DK 664.853 JUS E.H9.053

Predlog br. 3213 KAŠASTI SOK OD BRESAKA

aaa IIa I—I–—I— o I–II:–I–II–Ii——cCcC:I——::I1In I —c——

Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jun 1960

U ovom standardu primenjene su jedinice veličina i njihove oznake po JUS A.A1.040 (jedinica težine kilopond (kp) zamenjuje dosada upotrebljavant jedinicu kilogram (kg)).

1 Predmet standarda

Ovaj standard odnosi se na gOtoV proizvod od bresaka (kašasti sok od bresaka), neposredno upoterbljiv za ishranu.

Ž. Definicija Kašasti sok od bresaka je gotov proizvod dobijen odgovarajućom preradom bresaka ili kaše od bresaka, sa ili bez dodatka šećernog sirupa i organskih kiselina, konzervisan fizičkim postupkom, tako da se neposredno može upotrebiti za ishranu.

Tehnički propisi -

3.1 Kašasti sok od bresaka mora da ima prirodnu boju i svojstven miris i ukus bresaka od kojih je proizveden, a mora pokazivati i homogenu konzistenciju.

3.2 Kašasti sok od bresaka sadrži pored ćeličnog soka i fino homogenisano meso bresaka. Ne sme da sadrži delove pokožice i semenke. |

3.3 „Kašasti sok od bresaka ne sme biti prevreo, niti biti u stanju vrenja ili pokazivati kakve druge znake kvarenja.