JUS standardizacija
”
OSI - : STANDARDIZACIJA
34 Kašasti sok od bresaka mora da sadrži suve materije najmanje 12% mereno refraktometrom (računajući dodati 50% šećerni sirup). .
3.5 Kašasti sok od bresaka ne sme se konzervisati hemiskim sredstvima, niti se sme veštački bojiti.
Kašasti sok od bresaka može da sadrži ukupnih kiselina najviše 0,60% (izraženo u jabučnoj kiselini). 3.x7 Kašastom soku od bresaka može se dodavati askorbinska kiselina u količini najmanje 150 mp na 1 litar soka.
Sirovina 4.1 Za proizvodnju kašastog soka od bresaka. upotrebljavaju se sveži, dobro sazreli, potpuno zdravi i oprani plodovi bresaka.
4.2 Dozvoljava se upotreba brzo duboko smrznutih bresaka, ili brzo duboko smrznute kaše od bresaka ili pulpe od bresaka u limenoj ambalaži, konzervisane sterilizacijom — toplotom, kao sirovine za proizvodnju kašastog soka od bresaka.
5 Ambalaža Kašasti sok od bresaka pakuje se u hermetički zatvorenu bezprekornu ambalažu od stakla ili lima.
1 2 Limena ambalaža može biti spravljena od belog lima ili alaminijumskog lima, lakiranog kiselinsko i sumporno otpornim lakom. i
5.3 Kašasti sok od bresaka pakuje se u limene kutije sadržine: 250, 500, 1 000, 2 000 i 5 000 cm, odnosno u boce od stakla sadržine: 100, 200, 500 ı 1 000 cmš.
6 Smeštanje i čuvanje
Proizvod se smešta i čuva u čistoj, suvoj, promajnoj prostoriji, zamračenoj ı zaštićenoj od neposrednog dejstva sunčanih zrakova.
7 Rok garancije
Ako se proizvod čuva na način predviđen u tač. 6 ovog standarda, proizvođač garantuje za njegovu trajnost 12 meseci od dana proizvodnje.
8 Proveravanje kvaliteta Proveravanje kvaliteta vrši se prema opštim propisima JUS E.H2.005 tač. 6.
Označavanje | 9.1 Na svakom originalnom pakovanju moraju biti naznačeni sledeći podaci: — naziv proizvoda i vrsta voća iz koga je proizveden, — naziv ı mesto proizvođača, — sadržina dodatog šećermnog sirupa i askorbinske kiseline, — neto sadržaj u kp ili litrima, — datum proizvodnje, — kratko uputstvo za upotrebu. 92 Ukoliko je kao sirovina poslužio polufabrikat od bresaka, u smislu čl. 4.2 ovog standarda, onda to mora biti posebno deklarıisano. . 93 Proizvodi namenjeni izvozu moraju da nose na originalnom pakovanju oznaku »Yugoslavia«.
DK 664.854 JUS E.H9.054
eo e KK
Predlog br. 3214 KAŠASTI SOK OD TREŠANJA
Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 jun 1960
U ovom standardu primenjene su jedinice veličina i njihove oznake po JUS A.A1.040 (jedinica težine kilopond (kp) zamenjuje dosada upotrebljavanu jedinicu kilogram (kg)).
1 Predmet standarda
Ovaj standard odnosi se na gotov proizvod od trešanja (kašasti sok od trešanja), neposredno upotrebljiv za ishranu.
Ž Definicija
| Kašasti sok od trešanja je gotov proizvod dobijen odgovarajućom preradom trešanja ili kaše od trešanja, sa ili bez dodatka šećernog sirupa i organskih kiselina, konzervisan fizičkim postupkom, | tako da se neposredno može upotrebiti za ishranu. |
U –ovuuwiuw.iw.xw.Huw.iuuUTTTTTTTT'__ _ ___-- TRL O aaa