JUS standardizacija
STANDARDIZACIJA
~
DK 664.862
Predlog br. 3231 KAŠASTI SOK OD KUPINA
JUS E.H9.062
Krajnji rok za dostavlianie primedbi: 1 jul 1960
—
~
92 GD jel
0 U |]
( 06,3
OJ)
O S.“ Or
a a
[2}\ i ~
o TO —
oo
9.3
U ovom standardu primenjene su jedinice veličina i njihove oznake po JUS' 4.,41.040 jedinica težine kilopond (kp ) zamenjuje dosada upotrebljavanu jedinicu kilogram (kg je
Predmet standarda
Ovaj standard se odnosi na gotov proizvod od kupina (kašasti sok od kupina) neposredno upotrebljiv za ishranu. Definicija
Kašasti sok od kupina je gotov proizvod dobijen odgovarajućom preradom kupina ili kaše od kupina, sa ili bez dodatka
šećernog sirupa i organskih kiselina, konzervisan fizičkim postupkom, tako da se neposredno može upotrebiti za ishranu.
Tehnički propisi
Kašasti sok od kupina mora da ima prirodnu boju i svojstven miris i ukus kupina od kojih je proizveden, a mora pokazivati ıI homogenu konzistenciju.
Kašasti sok od kupina sadrži pored ćeličnog soka i fino homogenisano meso od kupine.
Kašasti sok od kupina ne sme biti prevreo, niti u stanju vrenja ili pokazivati kakve druge znake kvarenja.
'Kašasti sok od kupina mora da sadrži suve materije najmanje 11%, mereno refraktrometrom (računajući dodati 50% šećerni sirup).
Kašasti sok od kupina ne sme se konzervisati hemiskim sredstvima niti se sme veštački bojiti.
Kašasti sok od kupina može da sadrži ukupnih kiselina najviše 0,95% (izraženo u limunskoj kiselini).
Kašastom soku od kupina može se dodavati askorbinska kiselina u količini najmanje 150 mp na litar soka.
Sirovina |
Za proizvodnju kašastog soka od kupina upotrebljavaju se sveži, dobro sazreli, potpuno zdravi i oprani plodovi kupina.
Dozvoljava se upotreba brzo duboko smrznutih kupina, ili brzo duboko smrznute kaše od kupina ili kaše od kupina u limenoj ambalaži, konzervisane sterilizacijom — toplotom, kao sirovina za proizvodnju kašastog soka od kupina.
Ambalaža
Kašasti sok od kupina pakuje se u hermetički zatvorenu besprekornu ambalažu od stakla ili lima.
Limena ambalaža može biti spravljena od belog ili alaminijumskog lima, zaštićenog neškodljivim lakom, otpornim prema kiselinama i sumpornim jedinjenjima. ·
Kašasti sok od kupina pakuje se u limene kutije sadržine 250, 500, 1000, 2000 i 5000 cmŠ, odnosno u boce od stakla sadržine 100, 200, 500 i 1000 cmš.
Smeštanje i čuvanje Proizvod se smešta i čuva u čistoj, suvoj, promajnoj prostoriji, zamračenoj i zaštićenoj od neposrednog dejstva sunčanih zrakova.
Rok garancije Ako se proizvod čuva na način predviđen u tač. 6 ovog standarda, proizvođač garantuje za njegovu trajnost 12 meseci od dana proizvodnje.
Proveravanje kvaliteta Proveravanje kvaliteta vrši se prema opštim propisima JUS E. H2.005 tač. 6.
Označavanje
Na svakom originalnom pakovanju moraju biti naznačeni sledeći podaci:
— naziv proizvoda i vrsta voća iz koga je proizveden,
— naziv i mesto proizvođača,
— sadržina šećernog sirupa i askorbinske kiseline,
— neto sadržina u kilopondima ili litrima,
— datum proizvodnje,
— kratko uputstvo za upotrebu.
Ukoliko je kao sirovina poslužio polufabrikat od kupina u smislu čl. 4.2 ovog standarda, onda to mora biti posebno deklarisano.
Proizvod namenjen izvozu mora da nosi na originalnom pakovanju oznaku »Yugoslavia«.