JUS standardizacija
250 STANDARDIZACIJA
Slika 1 Slika 2 Slika 3
Postupak
Priprema uzorka za određivanje tačke kristalizacije na neobrađenom (sirovom) uzorku,
Proizvodi u tečnom stanju
Napuni se cev za kristalizaciju neobrađenim (sirovim) uzorkom do visine oko 60 mm i zatim postupi prema opisu u tač. 5.3.
Proizvodi u čvrstom stanju
Pre određivanja tačke kristalizacije, ovi proizvodi se moraju rastopiti u vodenom kupatilu, u sušnici ili u uljnom kupatilu (ovo se može izvršiti u cevi za kristalizaciju upotrebom grejnog kupatila prikazanog na sl. 3), vođeći računa da tempera tura istopljenog proizvoda ne pređe više od nekoliko stepeni iznad tačke topljenja.
Cev za kristalizaciju se napuni uzorkom do visine oko 60 mm i zatim postupi premra cpisu u tač. 5.3.
Priprema uzorka za određivanje tačke kristalizacije osušenom uzorku Proizvodi u tečnom stanju
Proizvodi u tečnom stanju sa normalnim sadržajem vođe (najviše 2%) osuše se u cevi za kristalizaciju direktnim dođavanjem kalcijumsulfata. Cev za kristalizaciju se napuni tečnim uzorkom do visine od oko 60 mm, doda se kalcijumsulfat obično 2 do 5 g i postupi prema opisu u tač, 5.3.
Napomena: U nekim slučajevima mogu se tražiti druge metode sušenja; u takvim slučajevima one će biti opisane u specifikaciji za dati proizvod.
Proizvodi u čvrstom stanju
Izbor načina sušenja čvrstih proizvoda zavisi od sadržaja vode u uzorku i vrednosti tačke kristalizacije.
Proizvodi sa manjim sadržajem vođe (najviše 2%)
Proizvodi u čvrstom stanju sa tačkom topljenja ispod 150 "C suše se pomoću kalcijumsulfata. Cev za kristalizaciju se . napuni istopljenim uzorkom do visine od oko 60 mm doda se kalcijumsulfat (2 do 3 g) i zatim postupi prema tač. 5.3.
Proizvodi u čvrstom stanju sa tačkom topljenja iznad 150 "C najpre se osuše u sušnicama na temperaturi 60 *C, pod
vakuumom ili pomoću vazduha i tačka kristalizacije se zatim određi na istopljenom uzorku. Cev za kristalizaciju se
napuni istopljenim uzorkom do visine od 60 mm i zatim postupi prema tač. 5.3.
Napomena: Za uzorke sa višom tačkom topljenja način i trajanje sušenja treba naznačiti u specifikacijama za dati proizvod.