JUS standardizacija
320
Nacrt rezolucije br. 13 — Određivanje pepela nerastvorljivog u hlorovodoničnoj kiselini,
Delegacija Francuske uradiće predlog o ponovljivosti metode u roku od mesec dana.
Delegacija Holandije obavezala se da na bazi diskusije vođene na ovom zasedanju pripremi prednacrt metode za određivanje pepela nerastvorljivog u hlorovodoničnoj kiselini.
Nacrt rezolucije br. 14 — Određivanje vitamina D
Delegacija Engleske obavezala se da pripremi dokument o određivanju količine vitamina D, koji će se razmatrati na sledećem zasedanju ovog Dpotkomiteta. Nacrt rezolucije br. 15 — Budući program rada
Delegacija Holandije prihvatila je da radi na pripremanju prednacrta o uzorku za analizu. Sekretarijat potkomiteta SC 10 obavezao se da prednacrt metoda o određivanju hlorida u stočnoj hrani, koju je uradila Mađarska d4 na diskusiju, kao i metode o određivanju kalcijuma i fosfora. Isto tako, zajedno sa ovim metodama u dokumentima, biće naznačene razlike između ovih dveju metoda.
Sekretarijat potkomiteta TC 3/SC 10 će takođe među članicama sprovesti anketu o prihvatanju da se u naredni program rada unese i rad na metodi o određivanju gosipola.
Sekretarijat ISO TC 34/SC 10 obavezao se da zaduži neku od svojih aktivnih članica koja bi radila na pripremi dokumenta o određivanju količine skroba.
Delegacija Francuske obavezala se da pripremi informaciju o određivanju količine aflatoksina s osvrtom na informaciju koju će joj dostaviti Kanada.
Metoda za određivanje vlage ovoga puta nije mogla biti razmotrena te je ostavljeno da se razmotri na sledećem zasedanju.
Na kraju razmatrano je i pitanje održavanja sledećeg zasedanja, pa je odlučeno da se ono održi 1976. godine, budući da su problemi koji stoje pred ovim potkomitetom gorući i hitni. Mesto održavanja zasedanja biće određeno naknadno.
Iz izveštaja se vidi da su na zasedanju tretirani važni problemi za koje je zainteresovana i naša zemlja, ı smatramo da u rad ovog potkomiteta treba da se uključimo i kao aktivni članovi, a ne samo kao posmatrači.
Jugoslavija kao posmatrač dobija dokumenta u završnoj fazi na kojima rade aktivne članice koje imaju pravo da predlažu i svoje nacionalne standarde, da učestvuju u istraživanjima i ispitivanjima i da donose međunarodne preporuke i standarde. Međutim, svaka članica koja ima status posmatrača nema ovih mogućnosti, nema mogućnosti da stavlja primedbe, niti da glasa za gotove dokumente, pa su to razlozi radi kojih bi trebalo da se naša zemlja preko naših predstavnika koji bi uzel aktivno učešće u radu, prijavi kao aktivni član ovog potkomiteta. Na kraju smatramo da je prisustvovanje naših stručnjaka koji se bave problematikom stočne hrane makar ı kao posmatrača vrlo korisno, jer se na ovim zasedanjima razmatraju naučna i stručna iskustva 1 dostignuća u savremenoj tehnologiji za proizvodnju stočne hrane.