JUS standardizacija
priprema dopune pravilnika o kvalitetu mesa stoke za klanje, peradi i divljači
— Rasecanje trupova pilića na osnovne delove —
Stupanjem na snagu Pravilnika o kvalitetu mesa stoke za klanje peradi i divljači stvara se OSnova za stavljanje u promet mesa peradi u delovima. Ovo pitanje je obuhvaćeno stavom 2. člana 67. ovoga pravilnika koji glasi: »Meso peradi stavlja se u promet u trupovima ili delovima«. U daljem tekstu ovoga pravilnika nema nikakvih objašnjenja ili odredbi kojima bi se regulisalo izdvajanje pojedinih delova živinskog mesa.
Polazeći od pomenute odredbe člana 67, logično je da se na našem tržištu nalazi živinsko meso ı u delovima. Međutim, isto tako je razumljivo 1 da su svi delovi vrlo neujednačeni. Pošto je problem neuglednog reza sagledan a uz to su došla i neka reagovanja potrošača 1 kontrolnih organa, industrija mesa peradi je sama pokrenula ovo pitanje. Naime, naloženo Je Savetu tehnologa ove industrije da u razumnom roku prouči i na osnovu toga predloži odgovarajući rez kao i formulacije pojedinih Oosnovnih delova pilećeg mesa. Na osnovu dogovora stručno telo Saveta je izvršilo ova ispitivanja i probne rezove u industrijskim uslovima i predložilo odgovarajuća rešenja.
Posle svestranog razmatranja postignuta je saglasnost da rez pilećih trupova o kome će u daljem tekstu biti reči bude obavezan za sve industrijske klanice pilećeg mesa u toku 12 meseci od dana objavljivanja u biltenu. Rezultati ovakvog rasecanja bi se stalno pratili i po potrebi bi se izvršile neke korekcije, a po isteku probnog roka predložila bi se dopuna i izmena pomenutog pravilnika i time dobio kompletan propis obavezan za sve proizvođače pilećeg mesa.
Da bi se ova problematika što bolje razumela neophodno je definisati nazive ili imena rezova koji će se primenjivati kod rasecanja irupova pilića na osnovne delove. Pored toga nužno je dati opis i osnovne pravce rezova kao i opis dobijenih osnovnih delova trupova pilića.
A. Nazivi rezova
1. Kičmeni rez;
2. Slabinski rez;
3. Rebarni rez;
4. Grudni rez — reZ prsa; 5. Rameni rez;
6. Krilni rez;
|
Rez lakatnog — karpalnog zgloba (zglob između srednjeg i završnog dela krila);
8. Karlično zabatačni rez; i
9. Rez kolenog — skočnog zgloba.
Primenom i kombinacijom navedenih rezova dobijaju se odgovarajući delovi pilećeg trupa:
B. Naziv delova pilećeg trupa
1. lece biol it Ke
a) pileća prednja četvrtina; b) pileća zadnja četvrtina;
2. Pileće grudi
a) pileće polovine grudi;
Pileća krila
|S]
a) pileći krilni batak — mali batak;
b) plieći srednji deo krila;
c) pileći završni deo krila — metakarpus; 4. Pileći zabatak (karabatak) sa batakom
a) pileći (karabatak) zabatak; b) pileći batak;
5. Pileća leđa sa karlicom
a) pileća leđa, i b) pileća karlica.