JUS standardizacija

IX zasedanje CODEX komiteta za masti i ulja

Dr Biserka Oštrić—-Matijašević

Na IX zaseđanju Codex Komiteta za masti i ulja = FAO/WHO Codex Alimentarius komisije (Codex Committee on fats and oils - FAO/ WHO Codđex Alimentarius Commission), koje je. održano od 28. LL. do 2„ 12. 1977. god. u Londonu, bilo je 115 delegata, predstavnika 30 zemalja i 6 medjunarodnih organizacija. U ovaj broj uključeni su predstavnici FAO i WHO, jer je rad Komiteta za masti i ulja dio FAO/WHO programa: izrada standarda za prehrambene proizvode.

Na dnevnom redu IX zasedanja bilo je 14 tačaka koje su tretirale ne samo standar= de za masti i ulja i metođe ispitivanja, već druga veoma aktuelna pitanja kao što su: uloga nekih vrsta masti u ishrani, uloga i mesto nekih aditiva kod proizvodnje i čuvanja ulja i masti i dr. Kako su delegacije pojeđinih zemalja predstavljali stručnjaci za masti i ulja, po svim va= žnim pitanjima, vodđjene su veoma interesantne naučne i stručne diskusije. Veoma često, došlc je i do izrazitih suprotnih stavova u izlaganju pojedinih učesnika. U tim slučajevima ili je duža diskusija omo= gućila Komitetu da prihvati mišljenje koje je dato s više argumenata i podržano od većeg broja učesnika ili, ako to nije bilo moguće, odlučeno je da se po spornim pitanjima traži pismeno mišljenje odđ pojedinih vlada. Ono što treba posebno istaći u rađu Zaseđanja to je izuzetno visok nivo diskusije u kojoj su se iznosili rezultati najnovijih naučnih ispitivanja kao argumenti u prilog pojeđinim mišljenjima i stavovima. Ovakav način rađa omogućio je da Komitet donosi odluke bazirane na naučnim saznanjima i dđa se u standarde unose kako novi pokazatelji kvaliteta tako i savremene analitičke metođe ispitivanja.

Iako su sve tačke dnevnog ređa detaljno razmatrane, može se slobodno reći da je na IX zasedanju dominiralo pitanje kvaliteta ulja repice i uticaj eruka kiseline (C 2:1) na organizam. Poznato je, da se već duže vođe diskusije da li treba, i do kojeg sadržaja, ograničiti sadržaj em ka kiseline u jestivim uljima, jer ispitivanja na životinjama nedvosmisleno pokazuju da ova masna kiselina izaziva morfološke izmene srca. Naime, kod životinja hranjenih s uljem repice s višim sadrža-

jem eruka kiseline (oko 40%) dolazi do ta-

loženja lipida i to prouzrokuje izmenu oblika i boje srca. Imajući na umu veliku važnost ovog problema radi znatne proizvodnje ulja repice u svetu (koje, zauzima jedno od vođećih mesta u svetskoj proizvodnji biljnih ulja) Komitet je veoma studiozno prišao razmatranju ovog složenog problema. Već je na VIII Zaseđanju bio pozvan predstavnik Svetske zdravstvene organizacije (WHO) đa upozna učesnike s rezultatima ispitivanja o uticaju ulja repice s visokim sadržajem eruka kiseline na organizam eksperimentalnih životinja. Nesagleđavajući tada definitivan stav po ovom pitanju Komitet je odlučio da se na IX Zaseđanju ovo pitanje ponovo razmatra i đa se iznesu podaci do kojih će se doći daljim ispitivanjima, i da se utvrđi da li eruka kiselina ili neke druge komponernte repičinog ulja imaju štetnog uticaja na zdravlje. Zaključeno je, takodje, da se traže i dodatne informacije o još dva veoma važna pitanja vezana za ulogu masti u ishrani i to: uticaj na zdravlje masnih kiselina dugog lanca sađržanih u ribljim uljima kao i eventualno, traženje đa se na pakovanju masti i ulja naveđe sadržaj polinezasićenih masnih kiselina. Već je tada bilo poznato da će se ođržati zajednički sastanak FAO/WHO eksperata za masti i ulja na kojem će se razmatrati ova i druga pitanja o ulozi masti u ishrani. Upravo zbog važnosti ovih pitanja, odmah posle otvaranja Zaseđanja i prihvatanja dne-

vnog rađa, Dr Chapman je pođneo izveštaj

sa Konsultativnog sastanka FAO/WHO eksperata (Sastanak je održan septembra 1977.

gođ) u kojem su izneti i zaključci u vezi sa nekoliko veoma važnih pitanja o ulozi

pojedinih vrsta masti i ulja, kao i nekih masnih kiselina, u ishrani s aspekta najnovijih ispitivanja. Međju ovim pitanjima posebno mesto zauzima uloga repičinog u-

lja u ishrani. Najkraće, mišljenje eksperata po ovom pitanju je sledeće:

- Kraće uzimanje ulja repice (Brassica oils) s visokim sadržajem eruka kiseline prouzrokuje kođ životinja (a eksperimenti su radjeni s različitim vrstama životinja) kratkotrajno nagomilavanje lipiđa na miokardđu-miokarđijalna lipidoza (lipoidoza). Akumulacija trigliceriđa na miokardu direktno je proporcionalna količini eruka kiseline u ishrani.