JUS standardizacija
– Duže uzimanje ulja repice s visokim sadržajem eruka kiseline prouzrokuje nekrozu koja dovodi do fibroznih promena mišića srca.
- Ispitivanja, na pacovima koji su hranjeni s uljem repice s nižim sadržajem eruka kiseline, pokazala su da je rast isti kao i kod uzimanja drugih masti i ulja.
- Duža ishrana eksperimentalnih životinja uljem repice s nižim sadržajem eruka kiseline, prema nekim istraživanjima (a ne svim, pa su po ovom pitanju mišljenja još podeljena) dovodi, takodje, do nekroza miokarda, ali ne tako naglašenih kao što je to slučaj kodđ uzimanja ulja repice s visokim sadržajem eruka kiseline. Ova problematika postaje još složenija, jer istraživači ne mogu da se slože da li su ove nepoželjne promene na miokardu nastale kod dužeg uzimanja ulja repice s nižim sadržajem eruka ki-
| seline, ili su posledica manjih količina prisutne eruka kiseline ili je uzrok neki drugi faktor.
- Zbog toga se smatra veoma razumnim da se kod stanovništva gde se preko masti dobija veća dnevna količina kalorija snizi uzimanje eruka kiseline. OVvo:se može postići ili smanjenjem sadržaja eruka kiseline u repičinom ulju ili mešanjem ulja repice s drugim mastima i uljima.
Po ovom veoma važnom pitanju vodjena je duža diskusija iz koje je proizašlo da su neke zemlje, kao i Evropsko zajedničko tržište, donele zakonske propise kojima su limitirali sadržaj eruka kiseline u jestivim mastima i uljima. Ovde treba napomenu-– ti da su, u zadnjih nekoliko godina, postignuti izvanredni rezultati u uzgoju novih sorti repice čije ulje sadrži znatno
manje eruka kiseline. Neke zemlje kao npr:
Kanada i Švedska imaju već sorte repice čije ulje sadrži <1% eruka kiseline.
Drugo važno pitanje o kojem je·Dr Chapman govorio i izneo stav sa Konsultativnog
sastanka eksperata, je uticaj na zdravlje
masnih kiselina, dugogr lanca (C__:5) sadržanih u ribljim uljima. Po ovo pitanju istaknuto je sledeće:
– Ispitivanja su pokazala da životinje koje su duže vremena dobijale hranu s visokim sadržajem masti, a ta mast je bila parcijalno hidrogenirano riblje ulje koje je sadržavalo visok postotak doko-
senske kiseline, imaju pojavu karđijalne
lipidoze.
-– Nije nadjen štetan uticaj nepreradjenih ribljih ulja na ljudski organizam.
- Na konsultativnom sastanku eksperata zaključeno Je da bi bilo razborito da se
preporuči da stanovništvo, koje uzima veće količine masti u ishrani, parcijal-
176
· no hidrogenirana riblja:-ulja dobija mešana s drugim mastima i uljima.
U diskusiji, koja je sledila, ukazano je da su ispitivanja vršena samo na ŽžŽivotinjama, a da je prema tome, stav eksperata prema limitiranoj upotrebi hidrogeniranih ribljih ulja u ishrani preuranjen. Dr Chapman je Još jednom podvukao da je ovaj stav koji Je zauzet na Konsultativnom sastanku eksperata vrlo čvrst i pri njemu se ostae. Postoji samo mogućnost da se ovaj stav izmeni ukoliko naknadna ispitivanja na ljudima budu dala druge rezultate. Na Kon=sultativnom sastanku eksperata se posebno ukazalo na važnost da se deci ograniči da-
.vanje hidrogenovanih ulja u ishrani, jer
se radi o organizmu koji je u razvitku pa nepoželjne promene do kojih dolazi uzimanjem ovih ulja mogu biti jače naglašene.
U vezi sa trećim pitanjem eksperti prepo= ručuju da se na pakovanju prehrambenih roizvođa, koji sadrže veću količinu masti, označi ukupan sadržaj masti, postotak zasićenih, cis-mononezasićenih, trans i sve cis-polinezasićene masne kiseline sa-
držane u masti. Sadržaj holesterola mora se navesti u mg na 100 g proizvoda.
Iz izlaganja Dr Chapmana i iz diskusije koja je sledila, po gore naveđenim Ditanjima, jasno je sagledana važna uloga po=Jedinih masnih kiselina na organizam. I pored rezultata koji su postignuti zadnjih godina u ovom području, ostaje još mnogo da se uradi bilo da treba neke dobijene rezultate potvrditi ili sagledati i ispitati još neke činjenice. I na sledećem Zasedanju Komiteta ova pitanja će ostati
i dalje problematika od primarnog značaja.
Sledeća tačka dnevnog ređa bila je:
Predlog revidovanog. OPŠTEG STANDARDA ZA JESTIVE MASTI I ULJA koji je razmatran zajedno s primedbama koje su pojedine zemlje dostavile na ovaj standard. Iako je na prošlom zasedanju dogovoreno da je standardđ uradjen za masti i ulja koji su name= njeni za direktnu potrošnju i za izradu drugih prehrambenih: proizvođa, pitanje adi-
' tiva (posebno emulgatora koje treba pređ-
videti u ovom standardu) izazvalo je dužu diskusiju o preispitivanju namene standarda. Stalno je, naime, bila prisutna bojazan da se prihvatanjem, većeg broja aditiva, a to će biti slučaj ako ovaj standard pokriva masti i ulja namenjene izradi drugih proizvoda, može se desiti da se bitno izmene osnovne karakteristike proizvoda i dobije novi proizvod. Na kraju
Je zaključeno da je ovaj standđardđ pred-
· vidjen: za masti i ulja koji su namenjeni
za direktnu ishranu. Dozvoljava se i UDOtreba nekih specijalnih aditiva s tim da se na pakovanju to tačno naznači.