JUS standardizacija

Kako je na 8. Zaseđanju delegacija SAD predložila, đa se za iđentifikaciju ulja koristi kriterijum koji utvrdjuje sastav masnih kiselina, a koji je odredjen gasnom hromatografijom, na dnevnom redu je bila tačka: IDENTIFIKACIJA MASTI I ULJA POMOĆU GASNE HROMATOGRAFIJE.

Dr Tallent, delegat SAD, upoznao je prisutne da je analizirano 275 uzoraka ulja i masti, kako bi se sagledalo u kom intervalu se kreće sadržaj pojedinih masnih kiselina. Rezultati ovih ispitivanja đati su svim učesnicima, kao i nova grafička metođa koja je razradjena, i pomoću koje je moguće iđentifikovati 269 do 275 analiziranih uzoraka. Dogovoreno je da SAD pripremi revidđdiran tekst metođe. Istovremeno Komitet je zaključio da je vreme da se razmotri unošenje u Standard ispitivanja sastava masnih kiselina (pomoću gasne hromatografije) kao obavezno ođredjivanje kod ispitivanja ulja i masti. O ovome treba da daju mišljenje i zemlje članice i da dostave primedbe na reviđiran tekst metode koja će im se dostaviti. Na sleđećem Zaseđanju će se razmatrati dostavljene primedbe.

Pređlog STANDARDA ZA ULJE KOKOSA, PALME (beljeno i nebeljeno) PALMINIH KOŠTICA, KOŠTICA GROŽDJA I BABASU UIJE. - etapa 4, bila je sleđeća tačka.

Delegacija Italije dostavila je učesnicima podatke u kojem intervalu se kreće sadržaj sterola u pojeđinim biljnim uljima

i predložila da se date vrednosti unesu u predložene standarde. U prilog ovome gOVOri i činjenica da nije moguće sa pođacima ·koji se sađa đaju u standardima, izvršiti iđentifikaciju ovih ulja. Predlog je podržan i na sledećem Zaseđanju predstoji diskusija po ovom pitanju. Predloženi standarđi su detaljno razmatrani i prihvaćene su izmene koje se daju u ovom predlogu. Komitet je zaključio da svih pet standarda prelazi u etapu 5.

AMANDMANI U VEZI SA METODAMA ISPITIVANJA U etapi 9 standarđa bila je sledeća tačka dnevnog ređa. Sekretarijat je dostavio Uu-

česnicima materijal u kojem se pređlaže revizija analitičkih metođa koje se daju u etapi 9 stanđarda. Prošlo je, naime, dosta vremena od kad su standardi doneti i neke metođe traže ili zamenu ili dopune. DOogovoreno je da Sekretarijat konsultuje organizacije koje su odgovorne za izradu analitičkih metođa (IUPAC, AOAC i dr.) i da posle toga pripremi materijal za sledeće Zasedđdanje kako bi Komitet sagledao koje akcije treba da preduzme.

Predstavnik FAO je obavestio prisutne da je Codex Komitet za analitičke metode prihvatio predloženu Metođu za odđredjivanje sadržaja vođe u margarinu i ista će se dostaviti kao amandman u vezi sa Standardom za margarin.

Pitanje izrađe STANDARDA ZA RIBLJA ULJA razmatrano je već i na prethodnim zasedanjima, i nije u potpunosti sagleđana potreba za donošenjem ovog Standarda. Na Ovom Zaseđanju delegacija Kanade je upoznala Komitet o poslovima koji su poduzeti u vezi sa izrađom Stanđarda za riblja ulja. Kontakti koji su obavljeni pokazali su da nema većeg interesa za izrađu ovog Standarđa. Nakon diskusije Komitet je doneo odluku đa se zasađa ne radi na izradi Standarda za riblja ulja.

Usvajanjem dokumenta "Izveštaj o rađu", IX Zaseđanje je zaključeno. Sledeće X Zasedanje Cođex Komiteta za masti i ulja predvidjeno je za decembar 1978. god. i do tada treba pripremiti sve dogovorene materijale i na vreme ih dostaviti učesnicima.

Kao što se iz ovog izveštaja može sagledati, na mnogo pitanja očekuju se mišljenja, komentari i stavovi pojeđinih. zemalja kako bi se, po pojedinim pitanjima, mogli dati odgovarajući i najbolji predlozi za stanđarđe, metođe ispitivanja i dr. Komitet je zadužen za važan i odgovoran posao, jer rezultati njegovog rađa - donošenje standarđa – direktno utiču na kvalitet jestivih masti i ulja u prometu, a to znači direktno na kvalitet proizvođa koji se svakodnevno upotrebljavaju.

179