JUS standardizacija

kako postaviti ili usavršiti postojeći sistem za praćenje i

kontrolu stepena i obima zagađenosti hrane

ea aiu („monitoring” sistem)

Deo II: Nužnost uspostavljanja , ,monitoring” sistema i koristi

Mr Franja Čoha, dipl. hem.

hromne".

ZAŠTITA ZDRAVLJA

Problem zagadjenja hrane biološkim agensima

Poznato je da unošenjem zagadjene hrane biloškim agensima, životinjski organizam dolazi u situaciju da bude zaražen, da oboli i u težim slučajevima, ugine.' Medju prouzrokovačima ovakvih pojava, bakterije igraju vrlo važnu ulogu. U mnogim zemljama salmonela predstavlja jedan ođ takvih uzročnika. Paraziti prenešeni preko hrane takodje mogu da napadnu organizam; trihinoza je još uvek veliki problem u Severnoj Americi i nekim zemljama Evrope, cysticercosis je ozbiljan problem u Africi a nešto manji u Evropi, a hydatidosis (echinococcosis) je posebno raširen u zemljama Južne Amerike i nekim međiteranskim zemljama.

Primeipi koji su pomenuti u materijalu, postavljeni su od strme eksperata Ujedingenih Maeija, tJ., Svetske zsdravstveme organizacije (WHO) ı Oprgantizacije za poljoprivnedu ı 1Lshranu (FAO), a proističu 1 projekta UMEP-a (United Mattonal Bnviromment Programme), pod naslovom "FAO/WHO monitoring program kontrole zagadjenos ti

Šine posmatrano, sistem za _ prađengje ı kontrolu stepena 1 obim. zsagadjemosti hrane ima i sa o1lj da zaštiti zdravlje čoveka ı da poboljša i usavrši "muRkovanje" hramom | 12UOrima poljoprivnednih protzsvoda. Ova dva aspekta "monitoring" sistem su medjusobno povezama, a u mekim slučajevima + ' merazdvojiva.

Neki patogeni organizmi prenešeni preko hrane, mogu se naći u životinjama kao

i u usevima. Na primer u takvim slučajevima govori se o primarnom zagadjenju; najveći broj parazitnih bolesti nastaje na taj način. U drugim slučajevima, kada je u pitanju takozvano sekundarno zagadjenje, bolesti su prouzrokovane unošenjem zagadjene hrane, kojom rukuju prilikom: žetve, klanja, prerade, itd., osobe zaražene ovim uzročnicima. Kao rezultat sekundarnog zagadjenja nastaju trovanja izazvana hranom u kojoj se najčešće nalaze stafilokoke.

Neke bolesti nastale prenošenjem uzročnika preko hrane, na primer, salmonellosis i shigellosise nastale su ı direktnom kontaktu domaćina sa bakterijom, a neke su