JUS standardizacija

sprečavanje pojave ostataka antibiotika koji direktno utiču na rast kulture prilikom proizvodnje kiselog mleka i jogurta. Prilikom utvrdjivanja nekih kriterijuma u vezi sa kvalitetom hrane, rezultati "monitornog sistema" mogu da posluže prilikom procene količine hrane koja

će se kao nekvalitetna odbaciti. Takodje prilikom donošenja važnih odluka, kac Što bi bila zatvaranje nekog indđustriOjskog pogona koji emituje nedozvoljenu količinu nekog zagadji -ača zagad3jujući vazduh i okoine vode, "monitoring sistem" obezbedjuje podatke koji tome idu u prilog ili ne. U ovom slučaju me-

kvalitetom do stabilnog i i zaštite potrošača*

Mr Milosav R. Milićević

re su ekonomski gubici izazvani zagadjenom hranom i važnost inđustrijskog pogona, kako u ekonomskom smislu tako

i u smislu izvora zapošljavanja lokalnog stanovništva.

I na kraju, pored svih pomenutih pogodnosti i povoljnosti koje pruža jedan dobro uhodan "monitoring" program, on

uz to može pomoći đa se otkriju istraživački problemi vezani za zagadjenje hrane i slične probleme, kao napr., da pokaže kako se pojedini zagadjivači ponašaju u lancu: proizvodnja sirovina - prerada - distribucija — skladištenje –- potrošnja.

dinamičnog razvoja

Predsednik Skupštine Odbora za kvalitet i standardizaciju opštine Niš

Kvalitet proizvoda je bitan faktor stvaranja nacionalnog bogatstva, stabilizacije privrede, konkurentnosti izvoza, jačanja narodne odbrane i zaštite interesa potrošača.

Samoupravno društvo ima pravo, ali i obavezu da štiti sebe i gradjane-potro=Ššače od proizvoda koji bi ugrožavali zdravlje, bezbednost, životnu sredinu i ekonomske interese potrošača, jer je čovek njegova najveća vrednost. Stoga je, počev od 1972. gođine, koja je proglažena za "Gođinu kvaliteta", unapredjivanje kvaliteta u središtu pažnje raznih društveno-političkih zajednica, društvenih organizacija i akcija.

Unapredjivanje kvaliteta proizvodnje i privredjivanja uopšte, posebno u ovoj godini stabilizacije, predstavlja jedan od najznačajnijih faktora realizacije ciljeva stabilizacije. Stavljanje akcenta na cene i investicije u planovima razvoja ili sanacionim programima (što je gotovo redovna pojava), umesto na

kvalitet, često ima odgovarajuće inflatorne efekte. Prave efekte donose inovacije u kvalitetu privredjivanja.

Unapredjivanje kvaliteta proizvoda i usluga može i treba da doprinose:

- povećanju produktivnosti rada,

- snižavanju troškova poslovanja,

- olakšavanju plasmana,

-– poboljšanju kvaliteta privredjivanja,

- podizanju životnog standarda i kvaliteta života.

Kvalitet proizvoda je relativno sve manje tehničko-tehnološki, a sve više poslovni i društveni problem. On je postao prava mera vrednosti privredjivanja i pretpostavka procesa stabilizacije. Pojam prodđuktivnosti rada dobija novi smisao. Shvati-

)

: Referat o osnivanju ı zadacima Odbora za kvaltet ı staondaydrisaziju Opštine Miš podnet ma osnivačkoj skupštini Gdbora 2. apm.la 1980. godine.

430 O O O O O O O O ug uu BULA A O OON VALA