JUS standardizacija

U svakom slučaju naši prometnici treba da koriste ova francuska iskustva.

Zaključak

Očigledno je da u razdoblju koje je nepDosredno pred nama. noram pojačati napore u oblasti standardizacije voća, groždja i povrća, ambalaže, paleta i transportnih sredstava, kao presudnom činiocu unapredjenja voćarsko-vinogradarske i povrtarske privrede. To će nam utrti put osvaja-– nju novih i učvršćenju pozicija na postojećim stranim tržištima. U tome je velika šansa za bržu i uspešniju privrednu stabilizaciju. Iz izloženih činjenica proizilazi da u cilju ostvarenja tako ambicioznih zadataka moramo usredsrediti napore na školovanje i obuku kadrova, koristeći kao pogodno sredstvo brošure sa tumačenjima "Režima" OECD, kao i na usavršavanje i standardizaciju ambalaže, paleta i kontejnera, s posebnim osvrtom na podstica-

nje inovacija u ovoj oblasti.

Treba koristiti i mogućnosti poboljšanja trajnosti voća, qgroždja i povrća pomoću našeg agrostemina i Jednog spektakularnijeg hemijskog proizvoda ekipe engleskih biohemičara, koji se može nabaviti kod firme PFPresh Food Intercontinental, Wesses House, Loeland Road, London W 37 Engleska. Tretirani ovim sredstvom — FOJe deluje dvojako - usporava biohemijsku aktivnost i inaktivira mikrofloru -– proizvodi se ne kvare čak iako su mehanički neznatno oštećeni i to i na nepovoljnoj visokoj temperaturi, te se time otklanjaju kvarenja i gubici i bez primene skupe frigozifične tehnike.

Na kraju, iz svega proizilazi da su naše šanse u poboljšanju prometa voća, groždja i povrća kroz sprovodjenje standardizacije vrlo velike, te bi bilo neODprOStiVvVO ne KOristiti ih u punoj meri. Time će se s malim ali uporno primenjivanim naporima Ostvarivati veliki društveno-privredni zadacice