JUS standardizacija
U članu 129, koji se odnosi na ,,testenine sa sojinim brašnom” i u članu 130 koji se odnosi na ,,testenine sa kukuruznim brašnom“, za razliku od ranijih pravilnika, utvrđeno je da količina sojinog brašna mora biti najmanje 10 % odnosno za „testenine sa kukuruznim brašnom“ najmanje 10 % kukuruznog brašna.
Na zahtev proizvođača, u članu 137, „,testenina sa smešom belančevina“ je definisana kao novi proizvod i daje se mogućnost da se ovom proizvodu mogu dodati: jaja, mleko, inaktivisani kvasac i druge belančevine, s tim da sadrže najmanje 31 g suve materije belančevina na i kg brašna ili krupice računato na bazi 14 % vode.
U članu 141 gde su propisani uslovi koje moraju ispunjavati testenine i srodni proizvodi, u odnosu na prethodni Pravilnik povećan je sadržaj vode kod suve testenine na 13,5 % u odnosu na raniju količinu vode od 13 %. Za svežu testeninu je propisan sadržaj vode od 28 % što u dosadašnjem Pravilniku nije bilo utvrđeno.
VII Brzo smrznuta testa
Novim Pravilnikom u poglavlju VII izdvojena je grupa proizvoda „Brzo smrznuta testa” i izvršena je nova klasifikacija tog proizvoda.
U članovima 147, 148 i 149 naveden su sirovine koje se mogu Koristiti pri proizvodnji brzo smrznutih testa: osnovne, dodatne sirovine i aditivi.
U članu 154, utvrđeno je da se brzo smrznuta testa, prema sastavu i tehnologiji izrade, stavljaju u promet kao testa sa nadevom ili testa bez nadeva. Na osnovu podataka iz prakse jugoslovenskih proizvođača, u članu 255 definisano je 8 vrsta brzo smrznutih testa i to:
1) lisnata testa
2) testo za savijače
3) testo sa kvascem
4) sipkavo — trošno testo 5) kvasno lisnato testo 6) testo od krompira
7) testo za hleb i pecivo
Standardizacija 1983./br. 9—10
8) ostala testa
U članu 156 date su osnovne karakteristike lisnatog testa gde je navedeno da isto mora sadržati najmanje 30 % ma-
snoća što je takođe jedna od karakteristika ovog proizvoda. Za „Brzo smrznuto testo za savijače“ data je osnovna definicija proizvoda i utvrđeno je da može sadržati najviše 25 % vode što je potvrđeno u praksi.
U članu 158 ,„,brzo smrznuta testa sa kvascem” nisu precizirane norme kvaliteta, a kako ova grupa proizvoda obuhvata širok asortiman proizvoda (različite vrste peciva, druge vrste pekarskih proizovda i sl, to se iste, u budućnosti moraju detaljno precizirati.
U članu 159 ,,brzo smrnuto sipkavo testo” data je definicija proizvoda i sirovina koje se mogu Koristi pri Dproizvodnji istog kao i da ove vrste testa sadrže najmanje 40 % masnoća u odnosu na količinu brašna, sa 15 % vode. Da bi se proizvod „,brzo smrznuto testo od krompira“ deklarisalo kao takvo, prema članu 161., propisane su sirovine od kojin se ovo testo može proizvoditi kao i da. gotov proizvod mora sadržati najmanje 40 % svežeg krompira ili odgovarajući procenat proizvoda od krompira.
U članu 163 predviđeno je da se „proizvodi od brzo smrzrnutih testa sa nadevima“ mogu stavljati u promet ako su dobijeni tehnološkom obradom koja daje karaktaerističan oblik proizvodu, uz nadev od sirovina predviđenih ovim Pravilnikom.
Takođe postoji mogućnost da se od Dbrzosmrznutih testa određene vrste dobiju proizvodi, koji nemaju nadev, već tehnološkom obradom se postiže karakterističan oblik. U članu 165. definisana je količina nadeva koju proizvodi moraju imati zavisno od vrste, i to: za proizvode sa nadevomrn od mesa 20 % mesa ili sa nadevom od sira 20 % sira, sa nadevom od voća 10 % voća itd.
Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaju da važe odredbe Pravilnika o kvalitetu žita, mlinskih proizvoda, hleba peciva i testenina (,,Službeni list SFRJ“, br. 40,//77, 55/77, 13/78, 36/78 i 39/78).
245