JUS standardizacija
— niskoenergetski proizvodi
— mast pernate živine Yi
Proizvodi od usitnjenog i oblikovanog mesa pernate živine Član 14 propisuje da se proizvodi od usitnjenog i oblikovanog mesa pernate živine izrađuju samo od čistog mesa (znači mesa bez kostiju, bez kožica a može mu se dodati masno tkivo živine koa i odgovarajući dodatni sastojci). Član 15 propisuje da količina čistog mesa ne sme da bude manja od 60 %, količina MOM-a ne više od 10 %, količina masnog tkiva 10 % i najviše 15 % dodatnih sastojaka. Članovi 16, 17, 18, 19 i 20 obuhvataju odredbe o stavljanju u promet proizvoda od usitnjenog i oblikovanog mesa i to kao: ohlađene, smrznute i termički obrađene proizvode. Definišu boju koja se mora naći kod ohlađenih i smrznutih proizvoda a to je boja mesa pernate živine od koje su dobijeni, da se moraju pakovati odmah nakon proizvodnje i propisuju temperature na kojima se moraju čuvati. Tako za ohlađene mora da se obezbedi temperatura od O—4" C, za termički obrađene do 10*C i za smrznute —12" C.
U deklaraciju, pored osnovnih podataka iz člana 3, moraju da se unesu i podaci o vrsti mesa pernate živine, OZnaka da je proizvod ohlađen, smrznut ili termički obrađen, a na kraju i podatak o procentu dodatnih sastojaka. Kobasice od mesa pernate živine
Za proizvodnju kobasica može da se koristi čisto meso kao i meso pernate živine, masno tkivo (ali samo pernate živine), voda, jestivi delovi pernate živine uz dodatak začina, dodatnih sastojaka i aditiva.
Član 22
Kobasice se stavljaju u promet u prirodnim crevima, drugim vrstama omotača ili bez omotača.
Član 23
Prema tehnologiji kojom su proizvedene kobasice se stavljaju u promet kao: „kratkotrajne: polutrajne i trajne kobasice od mesa pernate živine.
Sledi dalja podela kobasica u skladu sa članom 23 pa tako kratkotrajne kobasice mogu da se stavljaju u pro-
302
met na osnovu člana 24, kao:
— sveže kobasice od mesa pernate živine, — barene kobasice od mesa pernate živine, — kuvane kobasice od mesa pernate živine.
Član 25
Sveže kobasice se proizvode od različito usitnjenog mesa pernate živine, masnog tkiva pernate živine, dodatnih sastojaka i aditiva.
Član 26
Za proizvodnju svežih kobasica, mora se koristiti najma-
nje 60 % čistog mesa pernate živine a najviše 5 % doda-
tnih sastojaka a ostalo čini MOM i masno tkivo. Sveža
kobasica od mesa pernate živine mora da ispunjava
sledeće uslove:
— da sadrži najmanje 15 % belančevina iz mesa
— da ne sadrži više od 25 % masti (živinske)
— da je elastične konzistencije, bez mnabora, svetle ili tamno ružičaste boje. |
— da je na preseku homogena uz uočljive komadiće muskulature, prijatnog ukusa i mirisa.
— da posle pečenja ima karakterističnu boju pečenog mesa i da je prijatnog ukusa i mirisa
Član 27
Kobasice se stavljaju u promet u ohlađenom ili smrznutom stanju a čuvaju se na temperaturi od 0—4"C odnosno na —12" C.
Barene kobasice
Član 28
Sem sirovina od kojih se proizvode barene kobasice, daje se mogućnost da se ove kobasice dime ili da im se dodaje koncentrat dima. Stavljaju se u promet u prirodnom ili drugim omotačima pa mowu biti i bez omotača.
Član 29
Za proizvodnju barenih kobasica mora se upotirebiti
najmanje 10 % čistog mesa, najviše GO % MOM-a a
ostale sastojke čine masno tkivo i dodatni sastojci.
Kad se stavlja u promet barena kobasica mora da ispu-
njava sledeće uslove:
— da sadrži najmanje 15 % belančevina (iz mesa);
— da ne sadrži više od 25 % masti (živinske);
— da je jedra, sočna i nenaborana; |
— da je presek homogen bez većih čestica vezivnog tkiva i bez šupljina;
aa a i nk u n ur auuu ru aa nm na a Muz =GU= umu muzu u/muuu Cura uuu mn mu mu muzu == ua ae e ina am e
Standardizacija 1987./br. 1—2