JUS standardizacija
— da je konzistencija elastična ali da sadržaj pod pritiskom nesme da ispušta vodu ili kapljice masti ; — da su miris i ukus specifični.
Član 30
Barene kobasice se stavljaju u promet u ohlađenom stanju i čuvaju na temperaturi od 0—4"C.
Kuvane kobasice Član 31
U nadevu kuvanih kobasica mora da bude najmanje 35 %
mesa pernate živine ili iznutrica ili zajedno mesa i iznu-
trica a stavljaju se u prirodne ili veštačke omotače.
Kad se stavljaju u promet kuvane kobasice moraju da is-
pune sledeće uslove:
— da sadrže najmanje 10 % belančevina (iz mesa)
— dane sadrže više od 25 % masti (živinske)
— da omotač dobro prileže uz nadev, da nije oštećen, zaprljan, plesniv, sluzav niti lepljiv.
— da su sastojci nadeva dobro prokuvani i da su međusobom dobro povezani.
Član 32
Kuvane kobasice se stavljaju u promet u ohlađenom stanju a čuvaju se na temperaturi do 4" C.
Član 33 propisuje mesto deklarisanja pojedinij nabrojanih kobasica.
Polutrajne kobasice
Član 34
Polutrajne kobasice se proizvode od različito usitnjenog salamurenog mesa pernate živine, mesnog testa od mesa pernate živine, masnog tkiva i kožica pernate živine, začina, dodatnih sastojaka i aditiva a pakuju se u prirodna creva i veštačke omotače.
Član 35
Za proizvodnju polutrajnih kobasica potrebno je najmanje GO % različito usitnjenog čistog mesa od čega polovina može biti zamenjena mesom pernate živine ili MOM-om, najviše 20 % masnog tkiva a dodatnih sastojaka ne više od 10 %.
Kada se stavljaju u promet moraju da ispune sledeće uslove: — da sadrže najmanje 15 % belančevina (iz mesa)
— da ne sadrže više od 20 % masti (živinske)
Standardizacija 1987./br. 1—2
— da na preseku nema neprosalamurenog mesa;
-— da su krupniji komadi mesa u nadevu što ravnomernije raspoređeni i da nema većih šupljina;
— da nadev dobro prileže uz omotač koji ne sma u većoj meri da bude naboran.
Član 36
Deklaracija se za polutrajne kobasice stavlja na omotač ili etiketu pričvršćenu za omotač.
Trajne kobasice Član 37
Trajne kobasice se proizvode od različito usitnjenog Čistog mesa i mesnog tkiva pernate živine, začina, dodatnih sastojaka i aditiva. Za omotače se mogu koristiti: prirodna creva i veštački omotači. U toku zrenja kobasica se može posipati praškom za pokrivanje.
Član 38
Kada se trajne kobasice stavljaju u promet moraju da
ispune sledeće uslove:
— da ne sadrže više od 30 % vode
— da ne sadrže više od 20 % masti
— da ne sadrže manje od 20 % belančevina {iz mesa)
— da im je presek izgled mozaika sastavljenog od jednako ili različito usitnjenog mišićnog tkiva crvene | bele boje i da su ove dve vrste mesa što ravnomernije raspoređene;
— da na preseku kobasice nema većih šupljina niti pukotina; — da omotač dobro prileže i da nije u većoj meri promešćen; — da se nadev može seći u tanke listove.
Član 39
Deklaracija se stavlja na etiketu koja se pričvršćuje na omotač proizvoda.
Konzerve od mesa pernate živine Clan 40
Konzerve su proizvodi dobijeni od mesa pernate živi masnog tkiva pernate živine, iznutrica i kožica pern živine, dodatnih sastojaka, začina i aditiva. Obrađuju se termički u hermetički zatvorenim sudovima. U zavisnosti od termičke obrade su polutrajne {pasterizovarne) i trajne (sterilizovane}).
2)
| | 3) LU