JUS standardizacija
Član 41
Kada se stavljaju u promet kako polutrajne tako isto i
trajne konzerve moraju da ispune sledeće uslove:
— da su hermetički zatvorene i da su bez deformacija,
— da su bez ispupčenja na poklopcima, bez korozivnih delova i bez drugih oštećenja,
— da unutrašnje prevlake od laka nisu nigde oštećene,
— da se bezbedno čuvaju, polutrajne na 10" C a trajne na sobnoj temperaturi,
— dasu izgled, sastav, ukus i miris, zatim boja i konzistencija svojstveni za odnosnu vrstu proizvoda.
Član 42
U promet se stavljaju u zavisnosti od sirovine i tehnološkog postupka kao: polutrajne i trajne konzerve od mesa u komadima, polutrajne i trajne od mesa u sopstvenom soku, konzerve od usitnjenog mesa, gotova jela i kobasice u hermetički zatvorenim posudama.
Član 43
Za proizvodnju polutrajnih i trajnih konzervi od živinskog mesa u komadima koristi se. živinsko salamureno meso, dimljeno čisto meso od živine, začini, dodatni sastojci i aditivi.
Član 44
U deklaraciji mora da se navede regija trupa koji se koristi, odnosno osnovni deo trupa i svakako vrsta živine.
Član 45
Sem osnovnih pokazatelja koji su dati 'opisno prema ovom članu obaveza je da proizvodi iz člana 43 ne sadrže više od 5 % izdvojenog želea (polutrajne) odnosno ne više od 14 % u slučaju trajnih konzervi.
Članovi 46 i 47 obuhvataju sastojke od kojih se proizvode polutrajne kobasice u sopstvenom sosu. Daje se mogu ćnost da osnovni delovi od kojih se proizvode ovi proizvodi budu sa kožom ili bez kože i sa kostima ili bez njih.
Član 48
Uslovi koji moraju biti ispunjeni su takođe dati i to: kakvi proizvodi moraju biti na izgled i koliko u gotovom
proizvodu mora da bude mesa (najmanje 60 % u sitnijim ili krupnijim komadima.
Član 49
Konzerve od usitnjenog mesa se proizvode od usitnjenog
salamurenog mesa ili čistog mesa pernate živine, masnog
tkiva pernate živine, iznutrica i kožica pernate živine,
dodatnih sastojaka i aditiva.
Za proizvodnju konzervi od usitnjenog mesa potrebno
je najmanje 70 % čistog živinskog mesa. Jedna trećina
ovoga mesa može biti zamenjena sa mesom pernate živi-
ne i mašinski otkoštenim mesom a 1/3 mesnim tes-
tom. Ovome se može dodati najviše 20 % masnog ikiva i
10 % dodatnih sastojaka.
Kada se stavljaju u promet moraju da ispune sledeće us-
love:
— da sadrže najmanje 15 % belančevina {iz mesa)
— da ne sadrže više do 25 % masti (živinske)
— da su miris, ukus i boja karakteristični za salamureno kuvano meso, |
— da im je sadržaj kompaktan, na površini ne sme da bude izdvojenog želea a u slučaju krupnijih komada da su isti pravilno raspoređeni.
Članovi 51, 52 i 53 obuhvataju paštete od živinskog
mesa koje se mogu proizvoditi od kuvanog usitnjenog
mesa različitih vrsta peradi, masti do 40 % zatim iznutrica, dodatnih sastojaka, začina i aditiva.
Pri stavljanju u promet moraju da ispune sledeće uslove:
— da sadrže najmanje 13 % belančevina (iz mesa i iznutrica) — dane sadrže više od 35 % masti;
— da je sadržaj bez većih šupljina, da je homogene konzistencije i da je ujednačene boje {osim paštete sa jajima) a da na površini nema veće količine izdvojene masti.
Članovi 54,55,56,57,58 i 59
Gotova jela se proizvode od različitih vrsta mesa, iznutrica i drugih namirnica, začina i aditiva. Proizvode se kao gotova jela od mesa ili iznutrica ili proizvoda od mesa pernate živine. Moraju da sadrže najmanje 30 % mesa odnosno iznutrica u gotovom proizvodu. Ako se u promet stavljaju kao gotova jela sa mesom, ili sa iznutricama odnosno proizvodima od mesa iznutrica, sadržaj. mesa iznutrica ili proizvoda od mesa mora da bude najmanje 20 %.
Gotova jela od mesa pernate živine koja sadrže 10 % mesa iznutrica ili proizvoda od mesa, mogu se stavljati u promet kao: prelivi, premazi, umokci i sl. uz deklarisanje vrste i količine mesa.
U gotovim jelima meso može biti sa ili bez kostiju a u promet se stavljaju kao: smrznuta gotova jela, polutrajne i trajne konzerve.
304 S ———O—OOOOO O ——— ____C_OO———— E 007 O e U SK: AK VK ay LI: KI i: AA IVA IA
Standardizacija 1987./br. 1—2