JUS standardizacija

Član 41

Kada se stavljaju u promet kako polutrajne tako isto i

trajne konzerve moraju da ispune sledeće uslove:

— da su hermetički zatvorene i da su bez deformacija,

— da su bez ispupčenja na poklopcima, bez korozivnih delova i bez drugih oštećenja,

— da unutrašnje prevlake od laka nisu nigde oštećene,

— da se bezbedno čuvaju, polutrajne na 10" C a trajne na sobnoj temperaturi,

— dasu izgled, sastav, ukus i miris, zatim boja i konzistencija svojstveni za odnosnu vrstu proizvoda.

Član 42

U promet se stavljaju u zavisnosti od sirovine i tehnološkog postupka kao: polutrajne i trajne konzerve od mesa u komadima, polutrajne i trajne od mesa u sopstvenom soku, konzerve od usitnjenog mesa, gotova jela i kobasice u hermetički zatvorenim posudama.

Član 43

Za proizvodnju polutrajnih i trajnih konzervi od živinskog mesa u komadima koristi se. živinsko salamureno meso, dimljeno čisto meso od živine, začini, dodatni sastojci i aditivi.

Član 44

U deklaraciji mora da se navede regija trupa koji se koristi, odnosno osnovni deo trupa i svakako vrsta živine.

Član 45

Sem osnovnih pokazatelja koji su dati 'opisno prema ovom članu obaveza je da proizvodi iz člana 43 ne sadrže više od 5 % izdvojenog želea (polutrajne) odnosno ne više od 14 % u slučaju trajnih konzervi.

Članovi 46 i 47 obuhvataju sastojke od kojih se proizvode polutrajne kobasice u sopstvenom sosu. Daje se mogu ćnost da osnovni delovi od kojih se proizvode ovi proizvodi budu sa kožom ili bez kože i sa kostima ili bez njih.

Član 48

Uslovi koji moraju biti ispunjeni su takođe dati i to: kakvi proizvodi moraju biti na izgled i koliko u gotovom

proizvodu mora da bude mesa (najmanje 60 % u sitnijim ili krupnijim komadima.

Član 49

Konzerve od usitnjenog mesa se proizvode od usitnjenog

salamurenog mesa ili čistog mesa pernate živine, masnog

tkiva pernate živine, iznutrica i kožica pernate živine,

dodatnih sastojaka i aditiva.

Za proizvodnju konzervi od usitnjenog mesa potrebno

je najmanje 70 % čistog živinskog mesa. Jedna trećina

ovoga mesa može biti zamenjena sa mesom pernate živi-

ne i mašinski otkoštenim mesom a 1/3 mesnim tes-

tom. Ovome se može dodati najviše 20 % masnog ikiva i

10 % dodatnih sastojaka.

Kada se stavljaju u promet moraju da ispune sledeće us-

love:

— da sadrže najmanje 15 % belančevina {iz mesa)

— da ne sadrže više do 25 % masti (živinske)

— da su miris, ukus i boja karakteristični za salamureno kuvano meso, |

— da im je sadržaj kompaktan, na površini ne sme da bude izdvojenog želea a u slučaju krupnijih komada da su isti pravilno raspoređeni.

Članovi 51, 52 i 53 obuhvataju paštete od živinskog

mesa koje se mogu proizvoditi od kuvanog usitnjenog

mesa različitih vrsta peradi, masti do 40 % zatim iznutrica, dodatnih sastojaka, začina i aditiva.

Pri stavljanju u promet moraju da ispune sledeće uslove:

— da sadrže najmanje 13 % belančevina (iz mesa i iznutrica) — dane sadrže više od 35 % masti;

— da je sadržaj bez većih šupljina, da je homogene konzistencije i da je ujednačene boje {osim paštete sa jajima) a da na površini nema veće količine izdvojene masti.

Članovi 54,55,56,57,58 i 59

Gotova jela se proizvode od različitih vrsta mesa, iznutrica i drugih namirnica, začina i aditiva. Proizvode se kao gotova jela od mesa ili iznutrica ili proizvoda od mesa pernate živine. Moraju da sadrže najmanje 30 % mesa odnosno iznutrica u gotovom proizvodu. Ako se u promet stavljaju kao gotova jela sa mesom, ili sa iznutricama odnosno proizvodima od mesa iznutrica, sadržaj. mesa iznutrica ili proizvoda od mesa mora da bude najmanje 20 %.

Gotova jela od mesa pernate živine koja sadrže 10 % mesa iznutrica ili proizvoda od mesa, mogu se stavljati u promet kao: prelivi, premazi, umokci i sl. uz deklarisanje vrste i količine mesa.

U gotovim jelima meso može biti sa ili bez kostiju a u promet se stavljaju kao: smrznuta gotova jela, polutrajne i trajne konzerve.

304 S ———O—OOOOO O ——— ____C_OO———— E 007 O e U SK: AK VK ay LI: KI i: AA IVA IA

Standardizacija 1987./br. 1—2