JUS standardizacija

ove vrste mora biti istaknuta traka zelene boje širine 1 cm i to kod kobasica na celoj dužini omotača, kod konzervi na etiketi odnosno na mestu gde se unose i ostali podaci deklaracije, kod neupakovanih proizvoda preko cele širine etikete istaknute na prodajnom mestu.

Za proizvodnju ovih proizvoda proizvođač je dužan da donese proizvođačku specifikaciju.

IV PROIZVODI SA TEHNOLOŠKIM GREŠKAMA

Članovi 90 i 91

Proizvodi sa manjim greškama u pogledu kvaliteta, koje su nastale u proizvodnji (manje greške u mirisu odnosno ukusu ili manja oštećenja omotača, neznatno udubljenje limenke) stavljaju se u promet pod oznakom „PROIZVODI MANJE VREDNOSTI” a mogu se prodavati samo na izdvojenim mestima svakako i po srazmerno nižoj ceni.

PAKOVANJE, TRANSPORTOVANJE | ČUVANJE PROIZVODA OD PERADI

Propisuju se određene obaveze. koje se moraju poštovati.

u cilju očuvanja kvaliteta ovih proizvoda.

Daju se vrlo široke mogućnosti u pogledu materijala za ambalažu. Daje se mogućnost da bude i povratna plastična ambalaža.

Transport se obavlja uobičajenim prevoznim sredstvima ako se transportuju proizvodi koji ne podležu promsnama a ako se radi o proizvodima koji se mogu menjati, date su grupe ovih proizvoda, propisana je obaveza da do 12 časova može biti uobičajeni transport a za duže mora se koristiti transportno sredstvo sa rashladnim uređajem.

Neki od proizvoda kao što je oblikovano usitnjeno meso i smrznuti proizvodi moraju biti transportovani samo u rashladnim transportnim sredstvima.

Čuvanje proizvoda takođe zavisi od vrste proizvoda i njegove podložnosti bržim promenama. Proizvodi od usitnjenog mesa čuvaju se na temperaturi od 40 C, trajne i polutrajne kobasice čuvaju se na 10 do 15"C. Mast pernate živine čuva se na 10?" C a svi proizvodi, koji se stavljaju u promet u smrznutom stanju, čuvaju se na — 12"C.

306 | — _—_____— —_—C_-—_ = S O S i __'_ S U II O II U I_C

Standardizacija 1987./br. 1—2