Narodna skupština

40 САСТАНАК - 26 ЈУЛА

СТРАНА 413

прпмер шпирнтус илп петролеум. Кад држава хоће да изведе монопол, она, кад забрањује прпватним радњама и узима у екоје руко, може то да изврпш, кад има у стоварпшту петролеума за 6 месеци. Јер могу до1ш трговци и мали и велпки, и да траже велпке квангуме, п с тога је потребио да има потребну колпчипу за 6 месецп, а за то је пак потребна нов чана вредност тог предмета. То је обртни капигал, и на осиову тог предмета може управа иочетн да извршује одредбе овсг закона. Сва је пометња дакле, у неразумеван.у ове рсчп обртни капнтал а он се одређује за 6 месецп , а узпма се као позајмица из моноиола дувана и солп, па носле из прнхода ових монопола пмаће да се попуни и врати. Ако ко и.ма јаснију редакцпју нека нредложн, ја немам ншнга против тогл, а ја мислим, да је н ово јасно. Милутин Гарашанин — За мене је сад сасвим јасно, али што је за мене и за вас јасно, за то што је г. миннстар финапсије имао доброту. да нам објасни. то неће биш за осгале јаспо. Ја мислим, да ,је у интересу самог овог закоиа да се јасно стилизира. Ја бих молио ]0 послаипка, да се овај члан врати у одбор. (Помажу га више од 10 аосланика). Известилац — И ја прнмам да се овај чл и вратн у одбор. Потпредседник — По што је пзвестилаи, нримно, да се овај члан врати у одбор, то се о њему ие може впше говорити. Изволте даље читати. Известилац чита члан 25. Потпредседник — Нрима ли Скушптина чл. 25 (Прима). Известилац чита члан 26. Потпредседник. — Прима ли Скупштнна прочптанн члан 26 ? (Нрима). Три члана овог закона враћена су у одбор н ја молим одбор да нх прерадп и да их иа првој седппци скуиштпнској иоднесе на решење. Да ли сте вољшг, да продужнмо рад пли да закључнмо седницу, ноЈпто је већ једап сахат? (Чује сс: да закључимо). Сутра је празннк, а не.ма бог зна шта да Скупштина може да ради, с тога, ако је вољпа Скупштина да еутрл не држпмо седштцу, већ да закажемо прекоеутра, а данас после подне и сутра нека се одборп ножуре са евојпм радовима? (Вољна је). Данашњу седннцу закључујем, а пдућу заказујем за прекосутра у 8 час. прс нодне. Дневпи ред биће продужење данашн.ег диевног реда. Молим одборе да раде даиас и сутра. (Састанак је трајао до 1 час но подне).

40 САСТАНА^ 26 јула 1893 у Веограду

ПРЕДСЕДАВАО ПОТПРЕДСЕДНИК, Димитрије КатиБ СЕКРЕТАР, Љуб. Јоксимови! Ночетак у 8 1 1 2 часова нре подне. Присутна су била господа министри: Финансија, унутрашљих дела, правде, грађевина и народне привреде. Потпредседник — Сћварам седницу 40 састанка. Изволте чути иротокол 39 састанка. Секретар Милош Марковић прочита протокол. Потпредседник — Прима ли Скупштина нрочитани протокол ? (Прима). —

Изволте чути молбе и жалбе, које су упућене Народној Скушнтпни. Секретар Љуба Јоксимовић. чнта : Павле Стефановић, из Крушевца, моли да му се уваже године службе проведене у Руспји ; Станисав Николић, из Грбавча, (у срезу сврљишком окр. тимочком), моли за државну иомоћ; Сељани нз Љуптена, (у срезу моравском окр. крушевачком), моле, да се утрина сеоска ослободи нлаћања норезе; Стамоико Стаинсављевнћ, из Вучја, (у срезу лесковачком окр. врањском), молн, да може гору сећп ; Сељанн нз Несврга, (у срезу лесковачком окр. врањском), моле да им се олакша аграрнн откун ; и Јулнје Драшкоцпје, апотекар нз Свилајнца, моли да не нлатн царнпу на увоз лскова н анарата, које мора набављати с тог.|, што јс земљогресом оштећен на 2500 дпнара. Потпредседник — Све ове молбе п жалбе упућују се одбој>у за молбе п жалбе. •Изволте чути једаи предлог посланпчкп. Секретар Љуба Јоксимовић чига : ПРЕДДОГ Народној Скупштини Да бн Србнја могла уснешно корачати своме велнком задатку, иеонходно је потребпо да подиже просветне заводе. Ћупрнја је једнно окружно место у Краљевннн, која сем основне школе, никаквог другог нросветиог завода нема, ма да су грађанп њени вазда готови били у сваком пожртвовању, ппак до донас нису бпли те среће, — пз каквих разлога не знамо, да добпју бар нижу гнмназнју ради школовања своје деце. С обзироа на то, што оиа броји до 5000 становника, што су грађани сиротни, те да би моглн децу па страни школоватн, што годшнње свршава основну школу до 60 ученика иа на томе и остане, — немлновно настуна иотроба да се у Ћупријн отворн нижа гпмназија. За ту цел, општина је ћуприска нодигла нову, врло лену зграду са 20 одељења. А да не бн преоптеретила државну касу, за отварање ниже гимназије пружа држави ове олакшице: 1) Уступа јој номенуту зграду за нижу гимназију без икакве накнаде ; 2) Даје бесплатно огрев за трп године ; 3) Даје псслужитеље бесплатно за три године; 4) Даје клупе н катедре за сва IV разреда; 5) Набавнће о свом трошку сав школски потребни нрпбор : карте, мане, шрајберове слике и т. д. С тога са овим предаогом обраћамо се Народној Скупштини с молбом да изволи донеги решење : да се у окружном месту, Ћупријн отворп иижа гимназија са IV разреда и то ове године са 1-им и II им разредом, а следећих школ. годпна још по један разред. 23 јула 1893 год. Београд. Предлагачи: Светозар Славковић, Гаврило Милорадовић, Андрија Степановић, Стеван Ристић, Тодор Костић, Мата Максимовић, П. Ђаковић, Васа Живановић, Тома Бојичић, Михаило Мартинац. Потпредседник — Овај се предлог унућује надлежном одбору за посланичке иредлоге. Изволте чути две интерпелације. Секретар Љуба Јоксимовић чита: