Naša književnost

У ~ У та ти ИК тЛУ па У а И Ат а РИТА ~ ЈЕ - У“ %

Оклопни воз 14.69 269

грозницу. Пипни зид, а затим своју главу. (Виче.) Какву књигу може човек да чита у такву ноћ»

Обаб. Немој да вичеш, немој!

Њезеласов. Аха... Аха... Рекао сам вам... рекао сам вам да не бацате моје куче кроз прозор... а ви сте га бацили, Обабе. Ето, сад је тишина. (Клекне.) Клекните поред мене, заставниче Обабе! Да се захвалимо за тишину... Дубоко...

(Неко куца на врата.) Ко јег Наредио сам да буде тишина. Ко се усуђује да ме не слуша» (Хвата се за карабин, притрчава вратима и отвара их.)

(Пуцањ. Њезеласов пада.)

Обаб. Крај! Значи да нема ништа од мог ордена. Не познајете

ви сељаке, а ја сам сам, хвала богу... Ето, првом сељаку ћу сручити у главу... (Пузи према вратима.)

(Улази Вершинин)

Вершинин. Спусти тај наган. Није на тебе ред да пуцаш, заставниче Обабе, Иване Аристарховичу. Дао нам је бог да се опет сретнемо. Спусти тај наган и покри очи руком да ти пред смрт не пљунем у очи... За све сељаке, за сву земљу... да ти не пљунем ... Излази напоље, иди сељацима, земљацима својим, они ће те дочекати. Одлази! Хајде!

(Обаб одлази. Напољу плотун)

Окорок. Готово. (Спази Њезеласова где лежи.) Никита Јегоровичу! Њезеласов!

Вершинин. Је ли још живг

Окорок. Готов је.

Вершинин. Избаци ту стрвину. Очисти просторије.

Окорок. Никита Јегоровичу, ту има војника.

Вершинин. Војници спавају. Нека се испавају. Војници су наши људи. С њима ћемо се лако објаснити. Дуго сте се шетали по нашој земљи, господо официри, дуго сте засели у гостима! Све је наше, наше... Види, колико је спремљено граната. Против вас, сељаци, спремљене су те гранате — видећемо сада кога ће да погоде... Дакле, браћо, победили смо оклопни воз, победио сам и ја своју тугу, само таблицу множења никако не могу да савладам. Ето, не могу још да заборавим нашег Кинеза, стално ми је пред очима. Нека ти је вечан помен, Кинезу! Син Бин-у... Драги мој, рођени!

(Улази Миша.)

Миша. Никита Јегоровичу, локомотива је исправна, прегледао

сам је. Хоћемо ли да кренемо

Вершинин. А ко ће да управља локомотивом2

У јевите 3