Nova Evropa

—— K ovim teškim razlozima treba dodati još jedan, ništa manje

važan. Sava je znao, da će se nauk Hristov moći raširiti medju Srbima samo ako im se reč božja bude tumačila na jeziku njima razumljivu; zato je ovaj dostojni naslednik slovenskih apostola Ćirila i Metodija uveo u srpsku crkvu slovensko. bogosluženje, i to bez ikakve smetnje od strane grčkoga patrijarha, dočim je baš u to doba Rim najnemilije progonio slovenski jezik po latinskim crkvama kod Hrvata, Da nije bilo: nikakovih drugih razloga, sam ovaj bio bi dovoljan da odbije Savu od Rima, Docnije se doduše menja u Rimu politika, te papa Innocent IV dozvoljava upotrebu crkvenog slovenskog jezika u Hrvatskom Primorju, ali to biva tek 12 godina posle smrti Svetoga Save, kad je slovenska služba bila već uhvatila korena u Srbiji te o tome bio pukao glas širom svega Juga Slovenskoga!

Tako vidimo, da Sveti Sava ne bi mogao da ostvari svoj veliki naum van u okviru istočne crkve, Grčki patrijarh, koji se pred latinskim osvajačima bio sklonio u daleku Nikeju, posvetio je Savu za prVog srpskog arhiepiskopa, a Sava razdeli srpsku zemlju u osam eparhija, te im stavi na čelo dostojne episkope i širom države osnuje parohije, i za vaspitanje svešteničkog podmlatka podiže manastire, u kojima su se kaludjeri, u ono doba verskoga zanosa uistinu sveti ljudi, bavili prepisivanjem i širenjem crkvenih knjiga na slovenskom jeziku, i uopće kao mravi radili na polju vere i narodne prosvete. Crkva ovako uredjena sjajno je odgovorila nadama koje je u nju polagao njen osnivač, Ona je pripitomila narod, oplemenila mu običaje, prosvetlila umove, ı konačno uvela Srbiju u kolo kulturnih država Evrope, kao ravnopravnog člana hrišćanske zajednice, Najvernije ogledalo blagoslovenog uticaja srpske crkve na dušu i srce naroda, još vernije nego li sve veličanstvene srpske zadužbine, to je srpska narodna pesma, koja je nastala pod kraj srednješa veka, pod jakim dojmom verskog uticaja i crkvenog nauka, Te divne naše pesme odišu tako uzvišenim hrišćanskim duhom i tako čistim moralom, da im nema premca na svetu, te zaista služe na čast crkvi koja je tako plemenito vaspitavala svoj narod.

Sveti Sava je osnivanjem srpske crkve uspeo da obezbedi Srbiji budućnost u prosveti i u slobodi. Naš je narod doduše ostao razdeljen izmedju dve crkve, ali tome nije kriv Sveti Sava, Uostalom, ako je naš narod radi verske pocepanosti mnogo pretrpeo, ne znamo što budućnost krije, Možda je baš njemu sudjeno da izmiri Rim i Carigrad, te da u njegovoj sredini nikne nova prosveta iz zagrljaja Istoka sa Zapadom, Svakako, luč upaljena od Svetoga Save nije nikad utrnula, ni u najcrnjim časovima turskoga sužanjstva, kad je pod azijskim kopitom divlji osvajač ponovno prilisnuo srpsku zemlju, Pače u tim se čemernim danima i pokazala prava veličina Savina dela, Ako је Згђја, рођеајета, тахогиХапа, 1 ође ауђепа, товја, за пепба5туота уегота ш'еецу Ма досеКка зуој изкт5, ! да ођпом1 зуоји дтХаупи nezavisnost, iz koje je mikla sloboda jugoslovenska, ona to u prvom redu ima: da zahvali. erkvi, kojom ju je obdario Sveti Sava. Bez te откуе, Која-је татођђепоте Srbinu nadomeštala rasturenu zadrugu,