Nova Evropa

Овди јесу сваке феле ружице, | Али га је не чрез моје. грлице. Овди јесу сваке ene ружице, Али га је не чрез моје грлице.

Посадил сем шипек руже све на ред, Ходи, драга, идемо је ми два глет. „Нејдемо је, драги голуб, ми два глет, Ти си ми мед јими ишће лепши цвет."

В лети иде сунце доли по мали, · Моја мила вели, да ме остави, „Дај ми, драга, своју десну рукицу, Да те везда љубим задњу ноћкицу.

Поџијевке | скупљене у другом и трећем свеску »Хрватских пучких попијевака из Међимурја«, садрже у себи нових и још љепших чара наше попијевке. Њих није могуће приказати описивањем и ријечима. Треба, их непосредно проћутити кад се изводе. Истом онда могуће их је право: схватити.

В. ХЖаанец.

"Винко Жтганец и његове збирке.

Др. Винко Жганец родио се у Вратишинцу у Међимурју (1892). Основну школу свршио је у родном крају, а средњошколску образованост стекао је у горњоградској гимназији у Загребу, гдје је положио испит зрелости, након чега. је евршио теологију, а касније и правне науке на овеучилишту у Загребу те је промовиран на част доктора права. У свим школама био је одличан ђак, који није само с изврсним успјехом испите полагао него је за вријеме учења давао и доказе велике даровитости. Прем нас он овдје занима у првом реду као музичар, а особито као сабирач и издавач народних мелодија свога, роднога краја, ипак сам држао потребним, да се истакне овако укратко течај и значај његове опће образованости. Учинивши то, желио бих нашу јавност упозорити и на течај његова, глазбеног студија и његову приправу за правилно схватање народних мелодија, а онда истакнути вриједност његова рада око сабирања и издавања међимурских напјева.

„Жганец је, као богослов у загребачком ојеменишту, учио код мене науку о глазбеној хармонији и израђивао вјежбе у контрапункту. Чини: ми се да је то трајало пуне 8 године, што значи да је, прем врло надарен, много и марљиво радио. Касније, кад је већ свршио теологију, употпунио је своју глазбену обравованост још елементима науке о глазбеним формама. Науку о хармонији, а исто тако и вјежбе у. контрапункту учио је на темељу модерних дур и мол начина уз слободну (дакако. музикалну) употребу кроматике и енхармоније. Овдје желим нарочито истакнути један елеменат глазбени, који је он течајем студија у себе примио који му је касније на посебан начин добро дошао, код исправног схва--

90