Nova Evropa

Prihodi takog Školskog Odbora potiču iz raznih imanja ili fondova; ako tih nema dosta, opština odredjuje u svome budžetu doličnu svotu za škole i nastavu, Za Školski Odbor glasaju samo бтадјал! Ђибагаке narodnosti, dok je raznim etničkim manjinama data puna sloboda da održavaju svoje škole i svoje crkve; tako, naprimer, Turci, Jevreji, Jermeni, sami sebi biraju školske odbore i crkvene opštine, koji se brinu za izdržavanje svojih škola, pa imaju često i velika imanja čiji se prihodi troše u tu svrhu. Država ima samo opšti nadzor nad svim bugarskim i manjinskim školama, Osnovno obrazovanje je obavezno za sve budarske gradjane, ma u kakvu školu oni išli.

Crkva uživa takodjer samoupravu, i budarska državna Crkva kao i sve druže: muslimanska, jevrejska, katolička, jermenska, protestantska, Na čelu bugarske Pravoslavne Crkve stoji Sveti Sinod, čiji su članovi mitropoliti; mitropolite biraju klir i svetovnjaci, Na čelu Muslimanske Crkve stoji vrhovni Мија, Којеба biraju varoške mušhtije. Na čelu J evrejske Crkve stoji glavni Rabin., Država učestvuje u izdržavanju mitropolit4, muftija, i glavnog rabina; akta za sklapanje brakova, koja izdaju pojedini organi raznih veroispovesti, priznaju se od države kao zvanična akta.

Trgovačko-industrijske-zanatlijske komore, — to su profesijonalna samoupravna tela; ima ih pet: u Sofiji, Plovdivu, Ruse, Burfasu, i Varni, Članovi se biraju, naravno, od svake drane, Brinu se za uredjenje i napredak trdovine i industrije na odredjenom im području, za trgovačke informacije, za primenjivanje zakona u zanatima; dalje, oni su predstavnici interesa svih triju grana pred vlastima, i predstavnici mišljenja pri preduzimanju raznih mera; oni izdržavaju razne proflesijonalne i stručne škole, i t. d.. Radi toga imaju i svoj budžet; a sredstva crpu od svoš imanja, od raznih unosa i taksa, a tako isto i od jedne povišene kvote u porezima na opšti prihod.

Nad svim funkcijama, i uopšte nad celim radom administracije — bila ona državna ili samoupravna — bdi administrativno pravosudje, kome na čelu stoji Vrhovni Administrativni Sud, koji ima pravo da izmeni nezakonita akta pojedinih organa javne vlasti, Specijalno nad ispunjivanjem budžeta, bilo državnih bilo samoupravnih administracija, te nad pravilnim isplaćivanjem sum4 i nad urednim knjigovodstvom, stoji Vrhovni Računski Dvor i deset okružnih računskih dvorova, a isto tako i čitav niz finansijskih inspektora i okružnih poveтетка, Та kontrola administrativno8 pravosudja, Računskog Dvora, kombinovana s opštom kontrolom običnog pravosudja, ostvaruje pravni režim u Bugarskoj,

Petho Stajnov, prolesor Administrativnog Prava, i narodni poslanik,

167