Nova Evropa

Важност Конференције схваћена је потпуно од свих поморских народа, па су своје делегате одаслале ове државе: Белгија, Данска, Финска, Француска, Италија, Јапан, Немачка, Низоземска, Норвешка, Русија, Шпанија, Шведска, и Улружене Државе, док су уз британску делегацију присуствовали такођер и представници Аустралије, Канаде, Ирске, и Индије; надаље још и изасланство Лиге Народа. Конференцију је срдачно поздравио Британски Краљ; а Председнику америчке делегације (МуаПасе МћНе) упутио је Председник Удружених Држава телеграм овог садржаја: „У вези са међународним већањем о ревизији конвенције гледе сигурности живота на мору, која ће се одржати у Лондону 16, априла, моја је жеља, да се америчка делегација заложи за општи прихват најодлучнијих одредаба на разним подручјима која засецају у сигурност живота америчких грађана и бродова на мору. То је ствар од велике важности за поморство ове земље; али је још од веће важности за америчке грађане, који у све већем броју иду на прекоокеанска. путовања,“ Речи председника Хувера најбоље истичу колико је у Америци дубоко ухватило корена схватање о важности ове интернацијоналне Конференције и њених закључака.

Према програму, који је изнео на решавање Председник Конференције, британски вице-адмирал Сер Херберт Ричмонд, дискутовало се о следећим тачкама: 1) одређивање мера у погледу отклањања несрећних случајева; 2) конструкција пароброда на начин који би ублажио ефекат несреће — ако би се она догодила; 3) мере у погледу постизавања помоћи у несрећи; и 4) мере у погледу очувања живота док не стигне помоћ или док брод не успе доћи до обале, Велику вредност имаће нова конвенција особито с обзиром нато што ће она бити подједнако обавезна за све потписнике, дакле углавном за све поморске државе које при интернацијоналним превозима долазе у обзир. Председник је упозорио на честе случајеве неупотребљивости уређаја за спасавање; чак и на опасност, физичку и економску, коју они носе често са собом.

случајевима несреће, констатовано је једнодушно, потреба је да помоћ буде пружена брзо, и да уређај буде у стању да до краја изврши своју задаћу,

Поред бежичне телеграфије, која сад наравно игра врло важну улогу у конвенцији, много је пажње посвећено и пи-– тању сигнализације, па справама за спасавање живота, стражи противу ледењака, прописима у случају судара, и т, д.. Питање субдивизије пароброда, у сврху ублажења ефекта несреће, посебно је претресено, па ће резултати конвенције имати знатног утицаја и на бродоградитељску технику.

онференција је сазвана на иницијативу Велике Британије. Биће да из разлога специјалних британско-руских односа

389