Nova Evropa

Kamnik.

Na severu Slovenije, na podnožju predgorja kamničkih planina, zastrto šumama i sunčanim brežuljcima, leži starodrevno mestance Kamnik (na visini od 384 m), sa 2450 žitelja, Još od godine 1229 datiraju njegove povelje kao grada, te je od toga doba stalno bio poznat kao boravište vladajućih knezova i kao stanica trgovačkih putnika.

Usred grada diže se Mali Grad, strmenit brežuljak, sa lepom crkvicom na jednoj strani a starom gradskom ruševinom na drugoj. Otuda je divan izgled na samo mesto, na bližu okolinu, i na Alpe. Na drugoj strani Kamničke Bistrice stoji šumoviti i strmi Stari Grad, sa kojeda је vidik još širi i lepši, U samome mestu odmah padaju u oči župna crkva i franjevačka crkva sa franjevačkim samostanom. U jednoj kući ima mali muzej, Sadnikarova privatna zbirka sa zanimljivim starinama, Iznad grada, na brežuljcima, nalaze зе stari dvorci »Zaprice« ı »Žale«, a i okolica je puna lepih zgrada, koje leže u divnoj prirodi (dvorci: »Križ«, »Vučji potok«, i »Zduše«; crkve: Mekinje, sa starim reljefima, Uršulinski samostan sa župnim dvorem, Nevlje, Sv. Primož, sa starim freskama, i tL. d.). Pored ovih, ima još mnogo lepih šetnja i mesta zgodnih za veće i manje izlete. Šume i sela u okolini Kamnika neobično su dražesni i privlače izletnike, Malo dalja šetnja, koju vredi učiniti (15 km), jeste romantična dolina Kamničke Bistrice, gde ima u šumi, posred kamničkih planina, na lepom proplanku (600 m) dobar restoran (Planinski Dom); tu se lepo vide brda kako se redjaju od istoka na zapad: Ojstrica, Planjava, Brana, Turska Gora, Skuta, Štruca, Gritavec (2558 m), Kočna, Kalska Gora, Greben, Mokrica. Od Brane prema severu previja se Kamničko Sedlo, na koje se nadovezuje prekrasna Logarska Dolina. Na lepom danu vide se, izmedju brda, i vodopadi Predaselj i Orličje, Najbrži gorski izleti, s penjanjem jesu: (za 4% sata) na Veliku Planinu {1666 m), gde ima planinska kuća, i (za 6 sati) na Krvavec (1855 m), gde stoji Planinski Dom. Teže su ture na ostala brda.

U Kamnik se dolazi lokalnom železnicom, iz Ljubljane, za jedan sat; a iz Kamnika vozi autobus do Stahovice, i u Ljubljanu preko mesta Moste ili Domžale.

U Kamniku ima moderan vodovod (iz brda), električno osvetljenje, i kanalizacija. Novo gradsko kupalište nalazi se na Nevljici; a postoji još i staro kupalište u ranijem kurparku. U obojima ima odeljenje za plivače, a u novome i odeljenje za sunčane i vazdušne kupelji, Naročito je pogodan Kamnik za one koji traže odmora i mira, t. J. za bolesne živce, nesamo radi lepe okolice i prirode, već naročito i zato što ima zaštićen položaj od vetra i hladnog dorskog vazduha. Pored dobrih gostiona

312