Opštinske novine

Стр. 586

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

побуњеном Београдском пашалуку и моли да се заузме код надлежних да ое хитно пошаље помоћ муслиманима у опседнутим градовима. (Ориг. НБ. бр. 129).

Б. п. Срећни, милостиви, узвишени добротворе, дарежљиви и великодушни господине мој и господару. , У својим понизним молитвама да будете у благостању и срећи, да пливате у слави и величини, подноси вам претставку ваш захвални солоједник, пошто сам један од робова који не примају ослобођење ваше узвишености, коју племенитости красе. Догод буду трајали дани и времена вашег слуге понизног, биће посвећени молитвама за напредак славе вашег госпотства, за њешв дуг живот. Дужна покорност ми је дала повод да обновим своју ропску службу: Срби неверници (подерано) у нади да остваре своје покварене замисли, побунили су ое и одметнули. Царски друм су пресекли и затворили. Предузели су да ратују. И за то пгто су се усудили да убрзају своју злу намеру према Београду (подерано) немамо времена. А од стране свога господара пошто нисам био срећан да добијем парче заповест-писма, само то нас је одбило и удаљило и из његове наклоности отерало. Чудећи се тако, на даљини од једног и по сата опседнути (подерано). Од пре два и по месеца на шанчевима београдске „Вароши" ноћ и дан смо на стражи по метеризима. Покличи војске једнобожаца: „Бог је један" 1 ) допиру до небеса. И потпору и помоћ

Х ) Тур јек; Л'8 а11аћ! тако су се стражари на стражи дозивали, као некад наши: Слушај!

царску нестрпљиво погледајући да смо били заузети молитвама за вас — бог зна. Господине, до кога је и раније и после кривица иако је до очигледности јасно, за божју љубав не гледајући на пређашње погрешке, у корист исламског становништва у Београду имајте доброту, наваљујте код надлежних, проговорите коју лепу реч за њих код меродавних. Помозите да се спасу толика деца и жене београдсие, да не падну у руке непријатеља и да ое не упропасте. И нека допусте и милостиво заповеде да муслиманска помоћ стигне један час пре. Да за ово молим и просто обновим повластицу за своју ропску покорност вама, усудио сам се написати ову претставку и подастрети је пред милостиво ваше подножје. Ако вишњи бог да (подерано), кад стигне, кад будете изволели примити к знању, које свет краси, да су нам висока помоћ и узвишена потпора неопходно потребни, биће врло богоугодно дело мо буде на томе порадио и потрудио се. Иначе, писати о свему прешао бих преко своје границе, а за то сметње су очевидне и вашем господству познате. Међу тим војске имамо сасвим мало. Хране тако исто. За сада, кад би се из „прека" и могла добавити, цене су јој прешле сваку меру. Нека бог вишњи сачува, ако и после Бајрама помоћ не буде стигла, јасно је у какво ће стање доћи сиротиња. У сваком случају смо потребити да нам наша господа одмах учине милост и доброту. Љубазност и милост, срећни, дарежљиви, сажаљиви, узвишени добротворе, господине многомилостиви и племенити, припада господару. Понизни ваш слуга Мехмед Саид, Београд 2 ) — сад. У мухуру: Мехмед Саид. Испод текста писма накнадно истом руком дописано: Господине, добротворе мој, Ако изволите питати за новости, Срби неверници, ма колико да чине насиља, ако бог вишњи да царском снагом њихов пораз и истребљење блиско је. А некадашњу силу немају. Ни топова немају. Него из Колубаре су извадили један топ. И на Палежу су узели један чето-топ. 3 ) И на Пожаревцу су узели један хаван -топ.^) Располажу према томе са три топа од калибра 11/г оке. За сада ое не чује да је поменутдма дала Немачка држава топове и муницију. Њихови сународници из „прека" кришом су им дали нешто барута и олова. И у многих нема пушке. Али према нама неверника има много. Мало је исламске војске. И тако опседнути смо. На даљину већу од једног сата и по не може ее изаћи. Кад бисмо сви изашли, било би веупутно оставити тврђаву празну. Недавно беху неверници са свом својом опремом и са одметницима 2 ) Не види се шта је био овај Мехмед Саид. По ономе сад, очевидно је био некакав активни чиновник, можда кадија или је заузимао неки други положај. 3 ) Та је реч о топу са ратне лађе, чето-каик. Тур. На^ап 1орг врста топа, мерзер, можда оно што у нашем Приморју зову лумбарда.