Opštinske novine

БЕОГ РАДСКЕ НОВИНЕ

Стр. 587

пошли против покојног Ћаје паше. *) На овим странама нису били оставили никога. Чак је наш добротвор, Њ. Е. Сулеиман паша отишао са хиљаду душа коњице и пешадије до Смедерева и града Кулича (Кулуч), иа обали реке Мораве. И ако се тамо беше наишло на вешто неверника, разбегли су се потучени. Тек четвртог дана су се вратили у Београд. Град Шабац, и град Смедерево, и градови Ужице и Соко у муслимаиским су рукама. Али пошто су њихове нахије побуњене, изван града не могу да излазе. Ано вишњи бог да, ако помоћ стигне, неће бити тешко. Да се непријатељ порази могућно је. Неверници з.а сада хране као и снаге немају. Може бити тамо на тим странама мисле да Срби имају векадашњу силу, 2 ) па све одгађају док се не сакупи велика војска. Кажу да су се сви неверници сакупили тамо према војсци. И они тако исто одоше, без оружја. Нужна је помоћ и потпора одмах. Ово је забележено да би В. Е. била обавештена. У осталом моме господину припада да заповеда. На полеђини је адреса: Племенитом миримирану, многопоштовавом који срећно баца сенку на одбрану града Ниша, срећном, дарежљивом, милостивом добротвору, доброчинитељу милостивом, моме господару Емин паши моја се понизна претставка подастире пред његово подножје. Бедух! 8 ) IV 9-\ПП-1815 (3 шабан 1230). Ферман султана Махмуда II кадији (не види >се кога места) и кадијама и наибим кадилука ва путу од Малога Чекмеџета до главног команданта војске на нишкој страни и ајанима, и старешинама спахија, и јаничарским сердарима и осталим службеним лицима: наређује се да сваки у свом делокругу, на својој територији, кад дође хазна да ее од иадилука до кадилука одређује и ноћу и дању етража и пратња од поузданих џебхеџија пупгкама наоружаних, све док хазна не буде здраво и мирно допремљена и предата главном команданту, садашњем валији Румелије и везиру Али паши. 4 ) (Ориг. НБ., бр. 120). Б. п. Најучевнијем међу кадијама муслиманским, првоме међу вођама једнобожаца, мајдану врлина и по-

*) Ипшир паша, помоћник Сулејман паше Скопљака погинуо ва Морави према Јелици код Чачка. 2 ) Мисли на време буне под Кара Ђорђем. 3 ) Израз из талисмана којим се хоће да дочара срећа. 4 ) Ма да је овај докуменат и по облику и по садржини царски ферман, на њему није уцртана тугра бог зна из кога разлога.

узданог знања, узвиситељу шеријатских наука и вере, наследнику наука пророка и посланика (неколико речи подерано) помоћнику, нашем господину (празно) кадији — нека би му се врлине увећале! И славнима међу кадијама и судијама, мајданима врлина и честитости, кадијама и наибима — нека би им се врлин- увеПале! кадилука поетојећих на које се буде наилазило за време пута од Малог Чекмеџета до главног команданта нишке војске. И славнима међу једнакима и вршњацима, и месним ћајама, и јеничарским сердарима, и заповедницима, и покрајинским првацима, и осталим службеним лицима — нека би им се вредност увећала! Кад стигне високи царски белег, нека буде звано да је донесена моја узвишена одлука да ое за чување и заштиту хазне која се овога пута шаље садашњем валији Румелије и главном команданту војске на нишкој страни, поштованом овлашћенику, славном маршалу, закону света, моме везиру Али паши — нека би му вишњи бог учинио славу трајном! за време путовања да ое одређује од стране дотичнихх кадилука џег белије, како би мирно и здраво била испослата и достављена поменутом главном команданту војске. Ви који сте наша господа поменути: кадије, и наиби, и ајани, и месне старешиве спахија(ћехаја), и јавичарски сердари, и остали, поменута хазна од Малога Чекмеџета све док не стигне до поменутога главног команданта војске, кад уђе на територију кога било од рас и по ноћи и по дану одређиваћете у довољном броју џебелије који пуцају из пун^ака и у које ое има поверење, и у њиховој пратњи ћете је допремати један другоме отварајући очи и обраћајући пажњу сви заједно да је отпремите један час пре и један сат пре допремите мирно и здраво поменутом главном командавту војске. Јер, ваистину, бог да оачува, ако би ое поменутој хазни због нехата и непажње нанела каква штета и квар, никакав изговор и оправдање неће се ви на који начин уважити. Поред тога што ће ое наплатити и обештетити кјСмз двострука вредност, још ћете, да сматрате као ствар поуздану, ви искусити и мој царски гнев. Према томе да се раввате и да поступите. У циљу да сви сложно обратите пажњу и отворите очи, изашао је мој виоокославни ферман. Заповедам да, кад са мојом еветом одлуком стигве, у овом питању, на изложени начин да поступите према садржини коју прати покорност ове срећно изашле свете, великославне заповести којој се треба покоравати и према којој се ваља управљати. Тако да знате. Ослоните се на свети белег. Написано 3 дана месеца благословеног рамазана, године 1230. У месту заштићеном Константинову Граду. На полеђини: два потписа у парафу нечитко и: тићавеће -1- I 5 )

5 ) Ово ће бити свакако архивска сигнатура канцеларије која је ферман експедовала.