Osnovi fiziologije
32 РАЗМЕНЕ МАТЕРИЈЕ
Н Дисахариди.
Дисахариди су угљени хидрати.чији молекул даје хидролизом +) два молекула моносахарида. Најраспрострањенији и физиолошки најважнији јесу дисахариди састављени из два молекула хексоза.. Њихов је најобичнији представник сахароза, обични шећер којим сладимо кафу. Грејући је са разблаженим киселинама, сахароза се хидролизује и даје по један молекул 4-гликозе и а-фруктове.
Ср Н» о -= ЊњО= СВ» О = С Њ О Хидролиза | З дисаха- Та формула представља хидролизу свих дисахарида састав-
МУ љених из двају хексоза.
Ту исту хидролизу врше и ферменти; у томе и састоји варење дисахарида, који нису непосредно употребљиви у организму. Дисахариди такође не превиру непосредно „већ тек почем су хидролизовани под утицајем фермената који се налазе у квасу.
исахарипа ___ Дисахариди могу редуковати и не редуковати Рећипа-ову
ња. _ течност, Лако је схватити, да два молекула шећера који редукују могу бити међу собом сједињени на такав начин, да су функције тих моносахарида, од којих зависи моћ редуковања, прикривене; у другом пак случају моносахариди су тако везани, да један има своју алдехидну или кетонску функцију с СЛОВА такав дисахарид редукује.
Са физиолошког гледишта најважнији су дисахариди: сахароза, лактоза и малтоза.
Сахароза. Сахароза је наш обични шећер, који је некада вађен из шећерне трске а који се данас вади готово искључиво из шећерне репе. Човек претпоставља овај дисахарид осталим шећерима због његове сласти, која је два и по пута јача од сласти гликозе (грожђанога шећера) Сахароза је шећер који не редукује. Врло се лако хидролизује под утицајем врло разблажених киселина и под утицајем фермента и нвертин,
дајући по један молекул 4-гликозе и 4-фруктозе. Та се реакција назива обично инверсија, еквимолекуларна мешавина гликозе и фруктозе инвертован шећер. Сахароза је декстрогира,
ђ == ++ 66,5"
док је инвертован шећер левогир, а то стога што је лева моћ Е обртања а4-фруктозе јача од десне моћи 4-гликозе.
| – и у:
| жу Подсетићемо, да је хидролиза цепање молекула које се врши уз. = везивање воде. др“
Сахароза,