Osnovi fiziologije

Х РРА НО - ' 59

садржи три алкохолне функције, које могу бити замењене једним, двема или трима киселим остацима, дајући према томе моно.—, ди — и триглицериде. Природне масти састављене су из триглицерида поглавито ових масних киселина: олеинска киселина (С; Њу О), палмитинска киселина (Сб Бо О) и-стеаринска кис. (Са Ње О).

= ""Ракве се масти зову неутралне“ масти. Према томе којом

је киселином глицерин засићен имамо, триолеин, трипалмитин_

и тристеарин. Грађење трипалмитина на пр. овако се може представити:

ОРБОВ СоНААСООНе С СО Об НЕ

| |

снон + с. на совн = син .со0. с: Н, - зњо |

сНЊ, ОН (Е Ба СООН (55: с00 . (= 5

Готово сва природна масна тела јесу мешавине горе именованих триглицерида у разним размерама. Триолеин је течно тело, док су тристеарин и трипалмитин чврста тела на обичној температури. Течна масна тела, уља, садрже нарочито триолеина,

док у чврстим, лој, масло, и др., превлађују она друга два триглицерида. Сапонификовање. Под утицајем прегрејане водене паре на 220', кувањем са разблаженим киселинама и под утицајем фермената (липазе) масти се хидролизују т.ј. распадају у своје састојке: глицерин и масне киселине, уз везивање воде. Та се хидролиза назива још сапонификовање масти, јер када се масна тела загреју са алкалијама, она се на исти начин хидролизују, само што се ослобођене масне киселине једине са базом дајући једињења која нису друго до сапуни. Сапуни су дакле представљени алкалним стеаратима, олеатима и палмитатима. Масти могу дати сапуне не само са алкалијама већи са другим металима, али су само натриумови и калиумови сапуни растворљиви у води.

Сапонификовање је важна реакција и са физиолошкога гледишта, јер ћемо видети да се она збива у организму под утицајем фермената, и да се варење масти састоји поглавито у њихову сапонификовању.

Масти су неутрална тела која се не растварају у води. Дају мрље које се не испаравају. Растварају се у алкохолу, етеру, бензину, угљенсулфиду и др. та се особина употребљује на њихово издвајање, екстракцију, из ткива.

У течностима у којима се не растварају, масна тела могу бити у суспепсији у облику ситних капљица. Такво физичко стање

Уља и масти, Сапонификовање масти. Емулси ја.