Osnovi fiziologije

Албумини.

Глобулини. Биљни глобулини. 48 РАЗМЕНЕ МАТЕРИЈЕ

Боље познати албумини јесу: . -

Серумалбумин, који се налази у крви и у лимфи свих кичмењака; добивен је из коњскога крвнога серума у кристализованом стању. |

Овалбумин, главни састојак беланцета птичјега јајета; то је први протеин добивен кристализован.

Лакталбумин налази се у свакоме млеку у сразмерно

слабим количинама према главној млечној беланчевини казеину.

Глобулини су најраспрострањенији протеини; поред албумина налазе се у свакој протопласми и у органским течностима. Многе биљне беланчевине блиске су глобулинима.

Серумглобулин налази се са серумалбумином у крвноме серуму и лимфи, где је растворен због присуства неу– тралних соли. |

Овоглобулин јесте глобулин беланцета птичјега јајета.

Лактоглобулин се налази у врло слабим размерама. у. млеку.

Миозин је глобулин мишићнога влакна. Изван њега, или после смрти у њему, миозин се згрушава, што је узрок укрућености лешева.

Фибриноген је крвни глобулин који се згрушава када. се крв кичмењака налази изван својих судова и тиме производи познату појаву згрушавања или сирења крви, којом ћемо се упознати приликом изучавања фермента који производито згрушавање. И фибриноген, као и серумглобулин, налази се растворен у крвноме серуму због присуства соли у тој течности, јер је фибриноген, као и сви други глобулини, нерастворљив у чистој води.

Биљни глобулини. Врло су распрострањене у биљном семењу, где се налазе као резервне материје, беланчевине које се могу уврстити у глобулине иако по својим особинама не одговарају потпуно горњој дефиницији глобулина. Неки од тих биљњих глобулина налазе се кристализовани у самоме семену, у коме у осталом има поред глобулина увек и малих количина. протеина који имају особине албумина. Већина добивених биљних глобулина кристализује доста лако. Из разних уљаних плодова. извађени су такви биљни протеини, од којих је најбоље познат едестин, добивен из семена конопље, (корилин из лешника, амандин из бадема и др.). Из семена легуминоза, које играју важну улогу у исхрани човека, извађени су такође разни глобулини, којих има често и по два једно уз друго (фазеолин из: пасуља, легумин из грашка и сочива, конглутин из пиринча).