Policija

- __ 300

Закон о Општинама по Уставу од 1903 год. три пута је мењан. Закон о уређењу округа и срезова, који је донет 1905 год, и, који по свему није закон о окрузима и срезовима, показао се већ после годину дана као непотпун, нејасан и несистематизиран, те је г. Министар унутрашњих дела 1906 године тражио мишљење окружних начелника за потребне измене. Од тога покушаја за коренитим изменама дошле су 1910 год. неке мале измене, које "се тичу изборне радње самоуправних округа.

(Све ове примере навели смо да би се видело, како је овај задатак тежак, јер је великог обима и скопчан с великим тешкоћама око израде, а нема у овоме послу ни континуитета, те је бојазан, да се и од ове експертације неће видети резултата. Да то не говоримо на памет, послужићемо се опет примерима. 1907 и 1908 године у Министарству унутрашњих дела израђени су пројекти закона о уређењу округа и срезова, закона о жандармерији и закона о поступку при извиђању кривичних иступа (дела из И части кривичног законика) „на место преживеле „полицијске уредбе.“ Све је то стрпано у архиву, кад је нови министар заменио онога, који је те пројекте спремио. Не упуштајући се у разлагања, зашто је то урађено, доста је констатовати, да је судбина израђених пројеката била решена: да леже у прашини, док се опет не појави, као ово сада, тежња за неким "реформама, које опет могу остати само лепе жеље, ако се буде радило по старом. -

Дакле, ако се хоће резултата, треба озбиљно и брзо радити. Ако експерти сврше своје путовање за два месеца, два месеца требаће за писање извештаја, два месеца извештаје проучаваће министар, два месеца радиће на пројектима комисија, два месеца проучаваће пројекте влада, а дотле ће се променити министар, и ако ове реформе није прихватила влада, онда с про“ меном министра не зна им се судбина! Зато у првом реду 080 питање треба да буде начелно решено у Министарском (Савету, да би према таквој одлуци била дужност сваког новог министра да започети посао доврши. При овој одлуци влада мора бити на чисто, да се без материјалних жртава ове реформе не могу извести. Не могу се имати ни добри полицијски органи, ни добра жандармерија, ако се и једни и други довољно не обезбеде и платама и сталношћу у служби. „Полиција“ је донела у једном од прошлих бројева, да је садашњи управник вароши Атине, као свршени правник, ступио у жандармерију и одатле правио каријеру, али.