Policija

— 318 —

зид сједињава истражни посао свих чиновника полиције извесне _вароши, због чега се у делима кривичне истраге и борбе са кривицама у опште, сви људи у служби и редови опште поли>ције потчињавају руководству и упутствима начелника критвичне полиције.

С руског В. Лебедев Јов. Л. Јовић пређашњи начел. Мин. за Идентифигсекретар Мин. Ун. Дела кацију и шеф крив. одељења Мин. По-

лиције у Петроград је у Р У

; ПРЕДЛОГ Г. Д-р РАЈСА' |

Име г. Д-р Рајса познато је довољно нашим полициским "чиновницима, нарочито читаоцима „Полиције“ и „Полицијског 'Гласника“. Његови досадашњи радови доказ су његове солидне "спреме и треба зацело сматрати за особиту добит што је пријатељ наше земље и народа. Предлог г. Рајса, штампан у Али 5. броју „Полиције“ под насловом „Принципи Модерне Поли„ције“ најочитије показује то пријатељство.

Г. Рајс је у „Принципима Модерне Полиције“ изложио „своје мишљење како треба уредити полицију у нашој земљи. Али то своје мишљење Господин је толико обрадио и документовао да оно није само његово, оно је мишљење целога света, јер "уредити тако полицију, како г. Рајс предлаже, значи имати нај(бољу полицију а за њом све државе жуде.

При изради свога предлога г. Рајс је, види се, простуди"рао сва уређења и из њих изабрао оно што је најбоље, што _је најпрактичније, што даје најбоље резултате и то предложио за уређење наше полиције. Кад би се предлог г. Рајса усвојио наша би држава у том погледу служила за углед у свету. А да ли се тај предлог може код нас известиг Ми мислимо да може. Нити је Србија оно што је била пре рата, нити наш народ оно за шта је до овог рата сматран, и налазимо да велика држава, | да велики народ, као што је наш, треба -да има и велику, саквршену, модерну, ако се тако може рећи, полицију.

1 () овом важном предлогу радо бисмо чули мишљења и осталих снаших полицијских чиновника. Ур.