Policija

— 319 —

Предлогу г. Рајса можда би се могле учинити и какве ситније замерке али би се сви противпредлови дали са много више разлога ПАРА него ли предлог г. Рајса. Оно што је главно у предлогу г. Рајса: издвајање полиције као засебне државне власти, надамо се, неће нико ни покушати да напада. Остало, организација те власти, могла би се подешавати према нашим приликама, али је предлог г. Рајса, и у том погледу, ипак најбољи. Једино не би се сложили са г. Рајсом што он предлаже за полициске области данашњи срез. Полициске области треба да буду административни окрузи, који се, какви су данас, морају преуредити, нарочито што су једни велики, а други толико мали да су као такви неспособни за велике задатке који их очекују, особито у погледу самоуправе.

Пљевље. Душан Николић начелник окр.

О ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈИ УПРАВЕ

(Наставак)

Окрузени Начелник има у округу двоструку улогу: он је | представник извршне власти у округу, а уз то и орган за извршење одлука окружне скупштине и окружног одбора. У опште узевши атрибуције окружног начелника као окружног органа састоје се у томе, да претходно проучава и процењују све послове, који интересују округ и да извршује одлуке окружне скупштине и окружног одбора (чл. 3).

Окру, жни начелник спрема буџет и подноси га окружној скупштини на сесији од месеца августа, пошто га је пре тога на десет дана раније доставио окружном одбору са потребним актима и документима, који га поткрепљују (чл: 57).

(Он издаје налоге за исплате у границама отворених кредита (чл. 65). .

По закључку рачунске године он подноси окружној скуп" штини своје завршне рачуне прихода и расхода по окружном буџету (чл. 66).

Као извршни орган округа, окружни начелник поставља и отпушта све плаћене чиновнике и органе, изузев случајева, где је поставка резервисана влади. -