Policija

— 322 —

одлуке извршне су, ако нису у року за три месеца од закључења сесије, декретом суспендоване у извршењу. Тај се декрет доноси по саслушању Државног Савета. Обустава извршења може се изрећи из буди ког разлога, нарочито ако је одлука, и ако законита, неопортуна.

Сваки акт и свака одлука окружне скупштине, који се односе на предмете, који по закону не улазе у њене атрибуције, ништавни су и без икаква дејства. Нулитет оваквих одлука прононсира се декретом, издатим у форми уредаба јавне администрације (чл. 33). | По чл. 34 пак окружни начелник има права да једним мотивисаним решењем огласи за незаконит сваки састанак скупштине, који би се одржао ван законитих сесија. У исто доба он оглашава и све одлуке донете на таквом састанку за НИ– штавне и без икаква дејства.

"Одлуке окружног одбора могу бити, као и одлуке окружне скупштине поништене применом било чл. 33, било чл. 47. Сем тога, ако би окружни одбор учинио какву незаконитост, влада има права, наређујући једну ванредну сесију, позвати окружну скупштину, да изрекне свој суд о актима окружног одбора (чл. 85).

У извесним случајевима и под нарочитим погодбама влада има права одлучити и распуштање скупштине (чл. 33 и 36).

'М. ј. Петровић нач. окр. кумановског. (Наставиће се)

ЗЛОЧИН И НАСЛЕЂЕ

У Средњем Веку су и закони обичаји друштва кажњавали погрдама, подсмехом и смрћу душевне болеснике. Онда су болесне људе изводили на аутодафе и јавно на пијаци, уз подсмех света, предавали такве несрећне људе најстрашнијим мукама. Људи су све тоу Средњем Веку чинили из незнања, јер су веровали, да се у све овакве људе уселио „зао дух“ и да их због тога треба уклонити са овог света.

Са злочинцима наше модерно доба поступа у многоме по рецепту Средњега Века. Данашњи наши казнени закони и са-