Policija

= 321 —-

Што се тиче владиног права надзора и контроле, оно је

као што смо напред рекли двојако. Најважније одлуке, које се тичу буџета и завршног рачуна окружног начелника, извршне су тек пошто их одобри влада (чл. 57). Тајје исти случаји са одлукама, којима се вотирају ванредни прирези, који прелазе максимум утврђен финансиским законом, или зајмови, закључени за дуже време од 30 год. Одобрење се даје путем декрета по саслушању Државног Савета (чл. 41). Сем тога подлеже претходном одобрењу и одлуке, којима се примају поклони и дегати, а има рекламације од стране фамилије, као и одлуке, које се тичу извесних радова. Све остале одлуке окружне скупштине извршне су саме по себи. Али и код ових одлука ваља чинити разлику у погледу на владино право надзора. У члановима 40 до 46 побројане су све дефинитивне одлуке окружне скупштине. У погледу на те одлуке владино је право ограничено само на то, да контролише њихову законитост и да их поништава, ако су противне закону. Према чл. 47 те су одлуке извршне, ако у року за 20 дана од закључења сесије окружни начелник није тражио поништење због прекорачења власти, или због повреде кога закона или какве уредбе јавне администрације.

Одлуке окружне скупштине, које не спадају ни у оне, које су подложне претходном одобрењу, ни у оне побројане у чл. 40 до 46, које се могу поништити, долазе у ред општег права. Те

цији безбедности државе уз што иде и примена закона, који се тичу надзора над штампом, над јавним скуповима, удружењима, контроле странаца и т.д. У њихове полицијске функције спадају и атрибуције у области игијене. Тако исто само се они старају о полицији добрих нарави, лова и риболова, поворишта и т. д. Полицијске атрибуције окружних начелника су над атрибуцијама општинских председника, кад је у питању предузимање за цео округ мера, које би један председник општине имао права предузети за своју општину. Њима је, међутим, забрањено, да врше употребу од својих општих права у области полиције и да доносе наредбе само за једну општину. Од овога правила постоји само један изузетак у случају доказане небрежљивости општинске власти и то после претходно упућене опомене председнику.

Окружни начелници као органи, који располажу јавном силом, имају на основу разних законских одредаба право прописивања општих наредаба, т. зв. реглементарну власт. Они су надлежни прописивати опште наредбе у погледу одржања јавне сигурности, мира, чистоте, а тако исто у области токова вода, лова, сахрана, рудника, путева и т. д.

„Полиција“ 3