Policija

— 328 —

које имају да се савладају у његовом сузбијању, надамо се, да Бе се ипак сложити у мишљењу са нами. Да покушамо са неколико факата утврдити, да увођење полицијских паса не треба да буде питање дужег времена. Одмах по реокупацији земље, наши меродавни фактори знајући, ако не из искуства, а оно из историје, да су и кратко-времени ратови последица наглог увећавања криминалитета, па су с тога у доста знатној мери и на новој основи створили жандармерију. Признајемо, да данас најмањи срез има око 15 жандарма, док су пре ратова два или три много успешније одговарала том истом задатку. Лепо, кад признајемо тај факат, да имамо довољан број органа, да ли онда одговарамо задаткуг Велимо да не. Јер свакодневни расписи, који се односе само на оглашавање и уцене хајдука, без осталих расписа на крађе и друга кривич. дела, доказ су о томе. Значи, да и тај задовољавајући број жандарма нема за резултат ни половину од онога што-је се очекивало и што се очекује.

Видимо већ зачуђена лица која се питају: „Зар то сме да буде2!“ На жалост ето сме, јер су нас прилике и време кроз које смо прошли бацили на ту мртву тачку јавне безбедности, као и карактерне особине нашег народа. Пустимо неколико примера да нам то лепше представе, а из њих ће се најбоље видети наш циљ:

Септембра месеца прошле године нађен је под Букуљом у ер. јасеничком О.... Ј.... из села Т.... ср. качерски, а на нуту што води из Качера за Аранђеловац, "мртав. Увиђајем и секцијом утврђено је, да је убијен из пушке брзометног система метковима 38. „дум-дум.“ Покојник је стања осредњег, врло иоштен и миран, а тих дана је био пуштен из своје јединице као војник са солунског фронта. Злочинац — убица — однео је 840 дим. да би дело маскирао користољубљем и леш свукао за десетину метара с пута у поток. Међутим досадашњом истрагом утврђен је са свим други мотив, који у интересу истраге морам да прећутим. У осталом мотив је само за судије важна «ствар, а дужност је наша да убицу ухватимо. Још нешто. Уби„ство је извршено у саму зору. Увиђај и секција чињени су га непуних пет часова од момента извршења дела. Из увиђаја се види, да је дело извршило једно лице, јер је остао траг његових поткованих ципела (цокула), који се од жртве за десетину метара јасно види у правцу села Б.... па се даље губи.