Policija

— 329 —

Данас је шести месец и још смо далеко од материјалне астине овог злочина. Надамо се ипак да ћемо га срећно заврашити, јер имамо у последње време неколико расветљених момената, који су нас стали доста труда. Али зашто тог! Због мега се тако натеже2 Зар је то полиција Требали нам она као таква и т. Д..... и т. д.....2!! питаће нас свако, па и меродавни. Ред је да објаснимо и да се бранимо. Али како 2 Ево: дедан од сведока до кога се дошло пре неколико дана сасвим случајно, открива једну по истрагу врло важну околност. Управо почиње да диже завесу, ако се његов исказ буде као тачан потврдио. Кад је тај сведок упитан, који је из истог села из кога и убијени, зашто то није раније власти, кад је знао за убиство, „одговорио је немарно: „шта се то мене тиче. Нећу ја да дантубим ни за чију главу. Ако кога убију из моје задруге сам ћу да тражим.“ Донесите молим вас сад ви суд о овом наопаком схватању нашег народа. Још и ово, сазнало је се као извесно, да је тога јутра неко из ср. јасеничког или качерског вршио горосечу. Како је он вршио такође једну недопуштену радњу природно је, што се крије и поред најенергичнијег трагања.

Ово је довољно да посведочи, да наш народ никако не воли да буде сведок, док му је у крви да се и за најмању потру енертично парничи. Заостали смо много. Претерујем можда, али је ипак тако. Положај пак сведока специјално у овом конкретном случају има својих разлога, што неки од њих и не крију. Ево зашто: крај у коме је се десио овај злочин брдовит је и веома тошумљен, готово пуст. Села. или боље рећи сеоске куће, таке су раштркане и једна од друге километарски удаљене. Ако не очевидаца, оно бар тако важних сведока по истрагу има несумњиво. Из бојазни по свој живот ја их разумем што су неми. Неко ће приметити, па зар народ да врши дужност њолицијег Не, то се од њега не тражи, али је дужност сваког трађанина да пред влашћу истину покаже, или оно што зна да бар посредним путем достави. Да се не удаљујем од предмета мислим да ме разумете гбог чега је бојазан у овим крајевима од сведочења.

Признајмо сада то: да је полиција ср. јасеничког у првом моменту имала при руци добро дреспраног пса, он би за некоико часова показао убицу или дао пследнику пут. Колико је се изгубило, а колико ће се још изгубити у времену тешко је