Policija

— 332 —

тодили су се и поштовању верског празника недеље и своје радње држали потпуно затворене.

Увођењем и проширењем Устава и на Јужну Србију од 15. јула 1919. год. ступио је у живот и за ове крајеве закон о радњама и наше се становништво без разлике вере и народ-

·ности, морало придржавати поменутог закона 4 поштовати у целини његове прописе и одредбе.

Поред осталог, морало се овдашње становништво придрокавати и покоравати одредби чл. 58. Закона о радњама. Али ш ако је овај члан јасан и прецизан њега се придржавају само хришћани — Срби — а Турци, налазећи да недељом хришћани — Срби затварају радње зато што је то Св. писмом тако наређено а не због законског прописа чл. 58. Закона о радљама, који гласи: „Помоћно особље не-сме се употребљавати на рад у недељне дане, на други дан Божића као и државним празнидима и т, д.“ почели су се обраћати власти да радње недељом отварају, а затварају петком.

И ако оваквом рђавом схватању и појимању законског прописа чл. 58. Закона о радњама од стране наших суграђана муслимана, неби требало, са разних тачки гледишта а нарочито економских, гледати кроз прсте — већ је ову појаву требало узети у оцену онако како она стварно заслужује, — то на жалост није учињено, већ се ово питање решава онако како су то "тражили наши суграђани — муслимани.

Светковање петка, и сами Турци односно муслимани у сред Меке и Медине не поштују, јер су свуд по Турској "радње петком широм отворене, изузев пела часа у подне када Турци — правоверни клањају свој „Џума-Немаз“ у џамији, а што се никаквим ово земаљским закоком у Турској не "тражи, сем што је то у Корану прописано и важи само за оног који је побожан. Ово светковање петка Т. ј. посећивање намије у подне од 67, до 7 по турском ради „Џума Немаза“, могло би се уподобити нашем посећивању цркве у недељу.

Министарство Унутрашњих Дела од кога се тражило миш„љење како ће се поступати у погледу затварања радња муслиманских, чији су сопственици мухамеданци, обратило се за со-

__дуцају овог, по мом скромном мишљењу простог питања, Министарству за Социјалну Политику, које је актом својим од 30. септембра 1919. год. под Бр. 6469. доставило следеће: