Policija

358 =

„Не спада у надлежност Министарства за Социјалну По-– литику доношење одлуке. о измени законског прописа 5 364. казненог законика. ; М

Кад се буде приступило измени закона о радњама, имаће се у виду и овакви случајеви, али за сада и чл. 58. Зак. о радњама и речени законски пропис казненог закона треба разумно: тумачити према појављеним приликама, а како је тамо у Јужној Србији знатан број житеља муслиманске вере, па према томе и сопственика радњи мухамеданске вере, то је разумљиво да се према таквом стању ствари, ако се тамо радње држе отворене и у празничне дане хришћанског календара, због тога неби требало да сопственици буду кажњавани.

Што се тиче пак државних празника одредбе законске 'о затварању радња у те дане, треба одржати у поштовању, а тако исто и одредбе у погледу радног времена и законом предвиђеног Недељног одмора, јер су те одредбе донете да заштите радничко здравље и њихову радну снагу, а то би се постигло што би радње биле отворене у 1 верских празника тамошњег живља — сопственика рарња.“

После оваквог расписа Г. Министра за Социјалну Поли– тику у појединим варошима у Старој Србији, Турци су своје радње почели затварати само петком, а недељом само Срби. Ништа немамо противно оваквом схватању Закона о радњама, нити би ово писали да се не намеће једно питање правничке природе.

Постоји наређење > Трговачког Инспектората да се у недељне и празничне дане држе часови у трговачко- занатлијским школама. Отуда ове школе нису посећиване од турске трговачке и занатлијске омладине, која је приморана да недељом ради свој свакодневни посао у радњи газде код којег је запослена било као шегрт било као калфа-помоћник и т. д.

Због оваквог накарадног и ничим — сем фанатизмом оправданог поступка једне генерације која је при издисају свога жи- 5 вота, — трговачко-занатлијска муслиманска омладина осуђена је да пропадне у будућности.

Без потребне стручне спреме, неписмена и необразована у духу данашњег трговачко-занатлиског напретка, ова турска омладина осуђена је да води задњу реч, не само у нашој земљи, већ свуда где. је буде трговачка веза одвукла.