Policija

ВЕЋ

калфа и шегрта, искоришћујући их до крајњих граница, непружив им ни недељни ни петков одмор, који им је законом о радњама загарантован и који мора, ако то неће муслимани старог кова, бар државна надзорна власт поштовати и до скрупула респектовати данас када се бољшевизам, тако опасан по државни организам, нагло шири услед незадовољне радничке класе, мишљења сам да би требало једним општим расписом забранити ову и овакву праксу од које немамо ни ми а ни муслиманска омладина никакве користи, већ на против огромну штету.

Фанатизму муслиманских стараца држава је загарантовала Уставом слободу исповести по џамијама. Нека вера игра своју улогу онде где јој је место — у џамији — а у чаршији "треба да живе и цветају занати и трговина у окриљу економско-трговачких закона и социјалне политике.

А. ј. Здравковић нач. окр. косовског.

ДЕЦА ЗЛОЧИНЦИ

Науком је доказано и утврђено: да деца мсгу да наследе како добре а тако и рђаве особине својих родитеља, па шта више и предака, и да, ако стрмекну у раним својим годинама, покажу наклоност за извршење злочиних дела. У већини случајева, деца стичу наклоност за рђава дела услед недовољног надзора људи или стараоца, рђава васпитања, беспосличења, удружењем са распуштеним елементима, који су већ вршили и врше казнима дела,

Познато је, да !е и пре рата био приличан број малолетних преступника, али је ипак било ређих случајева злочинстава од стране малолетних лица, али сада, услед дугих ратова, вишегодишњег беспосличења деца, одсуства од школе, које нису ни постојале, а и услед слабог надзора родитеља, јер су они били на бојишту, а матере заузете бригом најпотребнијег за живот, о деци се није могло водити довољне рачуна. "Има случајева, где су ова деца упућена на трговину, шверцовање, прошњу и друго, само да би олакшали тешке прилике за одржања живота, што је све на младу децу рђаво утицало.