Policija

= 50

Услед ових недаћа, број деце преступника и злочинаца толико се увећао, да се пред том појавом морамо забринути. Ово је зло толико узело маха, да се само о овоме аутентичном податку из једног престоничког кварта мора размишљати:

— За време само ол три месеца у прошлој години, У кварту варошком, извршено је на опште запрепашћење: тридесет шест опасних крађа! Изузимајући само 3—4 извршених од војника, све осшале извршила су деца од 11—16 година, међу којими је било н ђака и деце од добрих родитеља... По тим ужасним делима отимачине, било је у притвору 28 дечака. — од којих су једанаест јеврејска деца.

Нарочито пада у очи, да је већина тих крађа извршена. веома дрско и на опасан начин: ускакањем преко ограде, кроз прозор, провлачењем кроз подрумске прозоре, разваљивањем катанаца, врата и прозора, па чак и пробијањем плафона и спуштањем помоћу ужета у радње или магацине!... Извршење ових огромних крађа изгледа на први поглед, као да су дела старих и опробаних лопова.

Дрскост којом ова деца врше крађе, свакако долази отуда, што нису свесна онога што чине и опасности којима се излажу. Са коликом хладнокрвношћу, управо непромишљеношћу располажу наша залутала деца, показује онај језовити случај у „Шуматовачкој“ улици, где дечаци, ђаци, задају шеснаест рана једној старици, а другу жену убијају — да дођу до пљачке... да би имали новаца за биоскопе.... На жалост ништа боље не стоји ни са женском децом. И међу њима је велики број, која су се одала рђавом животу, обично блудничењу; али има их и приличан број, која под видом слушчади долазе у куће, ступају у службе и ту се баве само дан-два, док не улуче прилику да што украду и тада их нестаје, да се одају ситнијим преварама и све даље и даље срљају у пропаст. Комесари савске и железничке полиције са њима нарочито имају посла, јер су оне већином из Баната, Срема, Бачке и т. д, из крајева преко Саве и Дунава.

Ове појаве, које свакога морају да забрину, треба да покрену на размишљање оне, који су дужношћу позвани да поведу 08биљнијег рачуна о нашем подмлатку и да нађу радикалног лека овоме злу, које ће једнога дана бити опасност по наше друштво. Наш поступак са малолетном децом не само да је за-