Policija

= 337 —

старио, већ се показује и као штетан, јер није довољно кривце испод 13 година предавати родитељима, односно школској власти, ради казне и даљег надзора, јер се на тај начин зло не лечи, а још мање има користи од судске осуде, већ само штете, јер ће она тек у затвору добити рутину злочинаца, — па би требало рационалније делати: да родитељи и школске власти поведу о деци, њиховом кретању и владању изван школе, више рачуна; да се најјачом строгошћу полициски цензуришу биоскопски филмови, и да се што пре установе заводи за поправку малолетне деце. | Кад се све ово буде предузело и извршило — нестаће и деце са злочиначким навикама.

Ј. Спиридоновић члан Управе Гр. Београда

ЈАВНА БЕЗБЕДНОСТ

Велики потреси крвавог четворогодишњег рата узбуркали су, као бесни валови морски, народе, учеснике светскога рата; нарочито народе на Континенту. Из дна су пољуљане финансије, привреда, друштвени односи.... сав живот. Вера и породица, некадање светиње друштвене, уздрмане су и њихови стубови, некада јаки и чврсти, данас су напукли и клоне се паду. Корупција и неморал данас владају; управо ова два имена данас су систем, принцип, идеологија масе.

У низу неочекиваних и непредвиђених последица ратних, а због тога и опаснијих и страшнијих по друштвени поредак, налази се данас на дневном реду и угрожена јавна безбедност. Од ње болују и наши суседи и наши савезници. Она је и њима једна међу главним бригама, јер докле год буду друмови поседани разбојничким бандама, које из бусије причекују трговачку робу, трговце и мирно становништво, м докле год мирни грађани не смеју да оду на своју њиву, до својих бачија, до вароши да купе хране и остале за живот потребне ствари дотле у таквим крајевима неће бити спокојства, народ се неће моћи лаћати свога посла; дотле у тим крајевима неће бити сао-

„Полиција“ 4