Policija

7

тражи много и много умешности и куражи за извршење. А. што је најглавније, да их не предаје у руке првостепених судова, одакле иду у казамате, школе за професионалне злочинце.

Сви смо грешни, само неко више, неко мање. Па кад је тај „Евин гре “ укорењен у њеним синовима, онда је по нашем. мишљењу штетно по државни и друштвени живот, да један дечко стар 13—16 год, који нема још довољно разборитости код себе, и коме се још не може приписати разборитост у вршењу кривичних иступних дела — буде за крађу једног јагњета и томе слично, предаван као преступник судовима само због данашњих претераних цена животних намирница.

Јер, по поимању нашега народа, другим се очима гледају она лица, која буду осуђивана од стране првосзеп. судова; држава такође на њих другим очима гледа; а и сами их судови третирају под другим околностима, па ма она била осуђена и ва релативно мале грешке, док на против та иста лица, другим се очима гледају и у друштву и пред судовима, кад их полицијске власти, као своје изгреднике, кажњавају и осуђују.

Са свега изложенога мишљења смо, да би требало што пре изменити 5 391 а и остале законске прописе, по којима кривична одговорност зависи од вредности причињене штете, како би се створила могућност да општинске и полицијске власти и даље: кажњавају раније иступне крађе, преваре, утаје и т. п., јер по нашем мишљењу ово је и у друштвеном и државном интересу.

Светозар Поповић приврем. начелник срески

ПОЛИЦИЈСКЕ НАРЕДБЕ И ПРИМЕНА КАЗНЕ ЗА ЊИХОВО НЕИЗВРШЕЊЕ

__ Као игруге престоничке полиције тако и наша изобилује: многим умесним, већ обнародованим наредбама, којима се ово или оно грађанству наређује или забрањује, а све то, разуме се, на корист општег добра и обезбеду закона и реда. Само,. истина је да видна разлика постоји између таквих наредаба издатих од других престоничких полиција и оних, које је издала наша Управа Града Београда; а та је, што се за наше наредбе зна само да оне постоје на хартији, што ће рећи, да.