Policija

249 -—

се за њихово неизвршење казне никако не примењују, или ако се и примене оне су или врло ретке или тако благе да им је дејство сувише слабо

Изнећемо два три примера, којих смо се најбрже сетили, а који се данас готово понајчешће дешавају, да би смо јасно документовали наше тврђење, да у нас многе умесне и корисне наредбе наших полицијских власти постоје тако, да изгледа као да и не постоје.

Још на неколико. годнна пре овог Великог Рата, управо од онда кад је и у нашој престоници отпочео аутомобилски саобраћај, наређено је било од стране Управе Града да сви аутомобили морају имати на видном месту и с предње као и са задње стране свој број, издат им од стране, мислимо, баш самог Саобраћајног Одељења Управе Града Београда. Сем тога изрично је било наређено, да задњи број мора ноћу бити оскетљен прописаном светлошћу итд. ·

Даље, Управа Града је била издала у своје време једну такође нужну и корисну наредбу, на име, да велосипедисти морају имати звонце или друге сигнале потребне ради опомене пролазника — пешака — а у вече и ноћу да морају носити и мале фењере, како би њихов долазак пешаци и мимопролазећа кола благовремено приметили.

Па онда, Управа Града Београда била је издала наредбу да се млађи (послуга) морају пријављивати у року одређеном, али врло кратком после ступања у службу и да исти морају бити снабдевени нарочито уредном исправом, названом „буквица“. О користи и ове наредбе мислимо да није потребко нарочито говорити.

Па ипак, и поред ових наредаба, за које знамо позитивно да су посгојале, па свакако још и данас постоје у ар иви наше Управе Града, ми видимо да кроз нашу, и иначе од непријатеља онакажену престоницу, јуре аутомобили без икаквих бројева или са неким бројевима страним и неиздатим од стране наше Управе Града. Виђамо их често и без битних услова за безбедност јавног саобраћаја, — без икаквих лампи и фењера у мраку и ноћи. Следствено овоме са велосипедистима је још горе.

А за послугу2 Пођите из куће у кућу па проконтролишите колико је од послуге пријављено одговарајућим кварто- вима и колико је снабдевено исправним „буквицама“ !