Policija

— 350 — |

«се нападало само онда кад се знало да поштанска кола носе веће суме или кад се у возовима валазе богати љутници. један од најсмелијих железничких разбојника у Русији. „деведесетих година, био је нек!. Ми. ајловски, аристократа и великопоседвик, наследник имања које је доносило годишње ренте год 26.000 рубаља. Чим је примио ово имање на руковање, Михајловски је отишао у Паризи Мо те Карло — и за три ме«сеца целу је имовину упропастио. Вратио се у Петроград, тамо "је добио место за главног кондуктера на железници пруга Петроград— Варшава. Убрзо је изгубио и ову службу — али је затим постао вођа једне железничке разбојничке банде, којој беху помоћнице и две лепе жене. Оне су биле спона својом шпијунажом и тачно достављале разбојничком вођи: ко од путника, кад и колико носи новаца. Ова је гомила раз"бојника била страх и трепет у свима правцима по Русији, јер „се није знало где ће се и кад разбојници појавити и опљачкати воз. На жалост, ова зликовачка руља пала је у руке полицији — тек после три године разорног делања. У француској и Белгији, а нарочито у Немачкој, железничких разбојника последњих година, биле је врло мало. Тамо „опет лепе жене, крадљивице, делају са успехом, успављујући разним средствима по купеима своје жртве, које имају новаца. · Пљачке ове врсте рачунају се на милионе. Лакомисленог света који трчи за женама и авантурама, увек је било, па такова обично и буду опљачкани.

Године 1900 ухваћена је једна крадљивица у Хамбургу, "необичне лепоте, која је на томе железничком чвору извршила низ дрских крађа. Своје операције она је обично вршила успављујућим средствима. За немачку полицију ово је био један огроман успех — јер је она делала читаву деценију, док најпосле није случајно ухваћена. Па ипак Хамбуршкој полиција не иде у похвалу њено апшење, кад је она успевала да толики низ година врши казнима дела, а полицијска власт била немоћна да јој уђе у траг.

Али не само у Европи и Америци, него и у Азији, же_лезнички су возови нападани од разбојника. У почетку деведесетих година управа бенгалских железница издала је објаву по станицама, којом се путници опомињу да не примају јела, лића и цигарете од страних лица, јер могу бити успавани па