Policija

340.

Свакако да лабаво:т у примени казне за неизвршење оних корисних и умесних Управиних наредаба, од којих ми само три споменусмо, није разлог какво немање потребних кредита, који би се, ако су баш и потребни, самим овим могли најбрже прибавити. Зато не би згорег било а«о би се у интересу опште јавне безбедности и добра свих грађана водило више рачуна. о постојећим корисним полицијским наредбама и казне примењивале што строже. То би било од обостраног интереса, како за грађане и њихову безбедност тако и за полицију и њев ауторитет.

Мих. М. Терзибашић.

РАЗБОЈНИЦИ И ЗЛОЧИНЦИ НА ЖЕЛЕЗНИЦАМА

Крађе и разбојништва по железницама, сада се готово. по свима државама друкчије изводе но ранијих година. Оне нису ни принети оним некадањим дрским нападима на возове. када је путнички свет и животе губио, поред своје имовине.

_ Земља, у којој још дана: постоје разбојништва већег обима, то је Северна Америка. Пређе, у осамдесетим и девеведеселим годинама, читаве разбојничке чете нападале су железничке возове, заустављали их на пустим преријама и са оружјем присиљавали путнике да им предаду новац и предмете од вредности. Онда су разбојници ишли на сусрет знатном ризику, јер нису знали, да ли поједини возови носе новац. На пример у 1900 години разбојници на коњима, опљачкали су један воз у Америци и нашли само У поштанском вагону вредност од осам долара! Доцније за неколико година, па и данас, разбојништва су ове врсте на железницама у Америци са свим друкчија. Разбојничких чета од по 40—50 коњаника, једва да постоје у овом времену. Сада се ова разбојништва врше обично од 4—5 разбојника, од којих двојица ускачу код вође локомотиве, оружјем га нагнају да им преда на руковање локомотиву, док остали повежу или побију особље поштанских кола, па затим опљачкају. _ | - Рекор напада на возове у прошле две деценије однели су разбојници у Русији. Само у току 1900 године, дакле само за једну годину, било је десет убистава на железницама. И овде