Policija

— 352 рећи и многобројније због интензивнијег саобраћаја, али су финије по начину извођења.

Полицијски органи морају сада бити наоружани више фи– несом и охретношћу но оружјем и физичком снагом као ранијих годана.

М.М. Ћ,

УЛОГА НАШЕ ЖАНДАРМЕРИЈЕ У ОВОМ РАТУ

- Кад је бивша аусро-угарска монархија после дрског и иза–

зивачког ултиматума, 1914 године, објавила Србији рат, која. је тада имала под оружјем само трупе сталнога кадра, и када је наш поносни Београд био без икакве војничке снаге, те је "непријатељ могао у њега сваког часа умарширати, прва војска. која је посела обале Саве и Дунава, и стала противу силне ћесарове војске и повела борбу, и тиме објавила да је распад аустро-угарске монархије почео, била је српска жандармерија. Српски су жандарми увелико водили борбу на Сави и Дунаву, бранећи престоницу у времену док су се наши ратници тек кретали од својих кућа за команде.

Када је месеца новембра 1914 године аустријска офанзива почела да плави једно-по једно најбоље место наше отаџбине, и кад се наша војска почела да повија под ударцима Поћорекове хорде, и кад је морал и дух код наших војника почео да опада, онда су позвати жандармеријски подофицири, капларии отреситији редови, те су попунили упражњена војничка места, И није била реткост да су водом командовали каплари па чак и редови жандарми. Тако исто жандарми са службом у Београду дати су под команду „гвозденом ђенералу“ Живковићу. И Поћорекова офанзива не само да је устављена, него је претворена у дефанзиву, тако да се и сам Поћорек једва спасао. А на Космају су жандарми својом храброшћу задивили и самог ђенерал Живковића, који им је за показану храброст дао виднога признања.

А 24 и 25 септембра 1915 године, када је Макензен са Баварцима ударио на Београд, српски су жандарми овековечили себе и показали су се достојни својих другова са ЧукурЧесме. Јер они су сваки камен калдрме београдске залили сво-