Policija

398

јом И непријатељском крвљу, и показали и Немцу како Србин гине за своју Отаџбину.'

Када се непријатељ јануара 1916 године почео да примиче све ближе Драчу и да угрожава нашем укрцавању, од жандармерије формиран је одред, који је јуначки штитио наше укрцавање, борећи се с опремљеном немачком војском, без икакве нарочите спреме, наоружана оружјем разнога модела и калибра. И од Кроје до Ш1ијака последњих дана месеца јануара жандарми су се стално јуначки борили и заустављали Немце док се у Драчу није укрцао и последњи српски војник и тек су се онда и они укрцали на бродове.

" Када је на Крфу. наша војска поново реорганизована, жандарми су сви упућени у борачке јединице, изузимајући мали број који је по штабовима задржат за ордонансе. И свуда и на сваком месту, жандарми су се борили јуначки и са највеБом вољом. За сваки важнији и поузданији посао команданти и командири су употребљавали искључиво жандарме.

Када је наша победоносна војска у јесен 1918 год. ослободила отаџбину, и када се имала да одмара на крваво 34добијеним тековинама, за жандарме ни тада није било одмора. Они су одмах по ослобођењу извађени из борачких јединица, и упућени да одржавају ред у земљи, у којој није никаква власт постојала, тако да многи жандарми нису стигли ни да виде своју кућу и своје миле и драге, већ су се враћали у Стару Србију и Маћедонију: да и даље ратују са арнаутским качацима. Али је српски жандарм све то сносио без роптања, _ са највећом вољом, јер му је Отаџбина била преча и од куће и од фамилије. 5 -

Па и сам наш највећи војсковођа, начелник Штаба Врховне Команде војвода Мишић, дао је видног признања жандармима који су били на служби-при Штабу Врховне Команде,

: Са поуздане стране нам је познато да је маршал Макензен једном нашем бив: министру доцније лично изражавао најлепшу хвалу о беспримерном јунаштву српске жандармерије при одбрани Београда.

„То нису били људи већ нека ванприродна бића“, говорио је он, „која су ницала где се није дало ни претпоставити да је остало какво живо биће услед силног и дуготрајног бомбардовања. И такви су жандарми ступали сами у борбу и са целим четама и са успехом се задржавали,“ - > · Уредништво.

„Полиција“ | __ 5