Policija

— 369 —

Влада Марковић Директор Железница, Миливоје Павловић Начелник Машинског Оделења, Коста Рашић Начелник благајничког Оделења и други. Зато, што сам преко њих горњу лиферацију вагона и закључио. (Кад је Хофман разбирао за имена ове господе, како би их научио на памет и употребио у згодној прилици, мора бити да му је обавештавања давао неко, који“ни сам о томе није био добро информисан. Јер г. Коста Рашић од пре годину дана није Начелник Благајничког Одељења већ је стављен у пензију.)

Даље је рекао:

— „Са Министарством Војним нисам закључио никакав

уговор о лиферовању, а исто тако ни са другим војним властима,

После овога причао је, како је намеравао са једним господином (то је онај наш пензионер кога смо напред поменули) предузети сечу горе у Јастрепцу, па је тај покушај пропао, те је исти посао отпочео од месеца јануара ове 1915. године у ортачини са једним Јеврејином, кога је и именовао.

Напослетку навео је још и то, како је у Београду обитавао до 31; октобра 1914. год. па тога дана допутовао у Ниш, где се бавио до 10. новембра исте године, а тога дана вратио се у Београд, где је остао до пред улазак аустро-угарске војске у овај. Тада је отишао у Мали Јастребац и настанио се у Новом Селу, ради експлоатације горе, и тд.

У почетку смо цитирали писмо онога Белгијанца: у коме је оцена о Фридриху Хофману, где је речено да он имаде нај-

већу дозу дрскости. Зацело, мало имаде. случајева, да је ико“

тако дрско лагао као овај Хофман. Јер, ко би још имао толико дрскости да уверава једно Министарство као да је његов лиферант, и ако није био то, и да једнога Начелника среског обмањује, како је већ имао на раду аустро: угарске заробљенике 2

Међутим, после свега овога десило се још нешто ново, што је бацило више светлости на личност Хофманову и што је боље окарактерисало његов рад у Србији.

Докле је Министарство Војно водило истрагу о Хофману, овај се бавио у Нишу, а то је трајало двајестину дана. За то време Начелству Нишком са две стране поднесене су доставе, како је он, на сваки начин, непријатељски агенат, јер је према Србији непријатељски расположен. И са једне и са друге стране било је достављено, како се у Нишу радо састајао са аустро-

„Полиција“ ~ , – б