Policija

29 =

Предају неке ствари судовима, неке ствари политичким властима ПЦ. степена, а треће одвајају за самостална надлештва. Но закон је о општој управи покварио са својим одредбама рачуне овој тенденцији и сад се „бремза“, дакако без законске. подлоге. а, бога ми, и без користи по праве државне интересе. Како сам ја овој тенденцији одлучан противник, то ћу о њој и против ње писати у „Полицији“, буде ли ми Уредништво допустило, другом згодом.

Кастав.

месеца марта 1925. год, Иво Аничић

кр. владин перовођа

РЕОРГАНИЗАЦИЈА И УНИФИКАЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ КРАЉЕВИНЕ СРБА, ХРВАТА И СЛОВЕНАЦА“

Последња тачка, у колико се односи на дужности полиције по специјалним законима, унета је с обзиром на немогућност да се прецизно одреде њене дужности.

Данас се под полицијом, у правом смислу те речи, подразумевају све оне јавне власти и органи, који се старају о одржању јавног реда и мира, државној, личној и имовној безбедности и извршењу закона.

Ово су битне дужности полиције, којима су у већини земаља придодате и многе друге, као н. пр. старање о здрављу јавном моралу, саобраћају и т. д. Али и овим набрајањем, ма колико оно било детаљно, немогућно је прецизирати све дужности полиције.

Извршујући законе осталих грана државне управе, полиција закорачава у њихову надлежност, било непосредним или посредним путем, те је због овога и немогућно дати тачну позштивну дефиницију њене надлежности, већ се она може одредити само негативним путем: полиција је надлежна га све оне сшвари, које нису нарочито стављене у надлежност другим властима.

#) Предавање нашег уредника г. Алимпића одржано у Правничком Удружењу 27. фебруара ове год. „Полиција“ 2