Policija

— 258 —

Овако је стварно у пракси, а нарочито на територији Србије, где полицијске власти, изузетно од полиције по покрајинама, обављају и један део судске власти: ислеђење злочиних и преступних дела у местима где не постоје срески и градски судови, извршење судских одлука; извиђање и пресуђење највећег броја иступних дела; привремено расправљање државинских спорова; састављање избраних судова и тд.

3. У пројекту су предвиђене ове полицијске власти у Краљевини:

а) Главна Полицијска Дирекција — Одељење Министарства Унутрашњих Послова, преко кога Министар врши у врховном степену своју управну и надзорну власт, На челу њеном налазиће се Главни Полицијски Директор, који ће управљати свима полицијским службама у земљи по упуствима и наредбама Министра.

Главна Полицијска Дирекција дели се на три одељења; опште, јавне безбедности и јавне силе, која се даље деле на одсеке, а ови, према потреби, на секције. При њој се још налази и потребан број главних комесара за вршење инспекција над радом свију полицијских власти и органа, као и једна нокрешна бригада полицијских агената за важна и хитна истраживања на целој територији.

Данас при Министарству Унутрашњих Послова, сем Кабинета Министровог, постоје ова одељења: управно, самоуаравно, инспектшорско, јавне безбедности и за заштиту државе. У састав Главне Полицијске Дирекције ушла би оба последња одељења као њено одељење јавне безбедности.

У надлежност општег одељења ове Дирекције спадала би општа, т. зв. административна или превеншивна полиција, а одељење јавне силе имало би да се стара о организовању и распоређивању јавне силе на целој територији; о савременом уређењу и правилном функционисању жандармерије, градских и општинских стража и пограничне полиције.

6) За вршење службе по областима постојаће обласне полицијске дирекције, као саставни делови државне обласне односно опште управе. На челу њиховом биће обласни полицијски директори, који ће непосредно управљати свима полицијским службама у области као референти великих жупана, у смислу закона о општој управи.